Kirja: Katri Helenan aviomies ja lasten isä menehtyi keikkamatkalla – keskustelivat edellisenä iltana kuolemasta

Erikoishaastattelu: Katri Helenan aviomies ja lasten isä kuoli yllättäen 35 vuotta sitten: ”Olen kiitollinen, että sain elää Timon kanssa” 4:36
Erikoishaastattelu: Katri Helenan aviomies ja lasten isä kuoli yllättäen 35 vuotta sitten: ”Olen kiitollinen, että sain elää Timon kanssa”

Laulaja Katri Helena menetti aviomiehensä ja lastensa isän Timo Kalajoen traagisesti keikkamatkalla.

Laulaja Katri Helena muistelee kirjailija Elina Hirvosen kirjoittamassa Katri Helena - Laulaja -elämäkerrassa, kuinka hän oli käynyt kesäkuun alussa keskustelun kotipihallaan miehensä Timo Kalajoen kanssa.

– "Jos mä kuolen", Timo sanoi keskustelun lomassa, "muista, että menet uusiin naimisiin ja otat lapsille hyvän isän. Elämän pitää jatkua."

Seuraavana päivänä aviopari lähti yhdessä keikalle Keuruulle. Timo soitti keikalla koskettimia, bassossa oli Harri Pekkarinen ja rummuissa Pertti Kauppinen.

– Ilta alkoi samalla tavalla kuin aina. Ajoimme auton hotellin eteen. Jäin autoon meikkaamaan, ja soittajat alkoivat kantaa tavaroita sisään.

Yhtäkkiä keikkabussin ovi avautui, ja Timo tuli sisään kasvot valkoisina ja pyysi soittamaan ambulanssin. Kirjassa kerrotaan, kuinka Timo oli sanonut, että käsiä pistelee ja ne puutuvat.

– Sekunnit tuntuivat tunneilta. Timoa sattui niin, ettei hän pystynyt puhumaan. Pyyhin hänen kasvoilleen nousevaa hikeä nenäliinalla ja silitin häntä. Yritin hengittää rauhallisesti, vaikka pelko repi sydäntäni.

Kirjassa kuvaillaan, kuinka ensihoitajat nostivat Timon paareille auton takaosaan ja antoivat sähkösokkeja. Ambulanssi lähti kohti sairaalaan, joka sijaitsi alle kymmenen kilometrin päässä.

– "Sydän pysähtyi", joku sanoi. Hoitajat kantoivat Timon ensiavun lasiovista paareilla sisään saamaan lisää sähkösokkeja.

Katri Helena istui sairaalan käytävällä ja rukoili rakkaan miehensä puolesta. Lopulta ovi avautui ja lääkäri kertoi suru-uutiset. Katri Helenalla heräsi vielä toivonkipinä, kun Timo henkäisi.

– Se on viimeinen ilma, joka tulee kuolleen ihmisen keuhkoista ulos, hoitaja oli kirjan mukaan sanonut Katri Helenalle.

Viimeiset jäähyväiset laulaja jätti perheensä kanssa juuri ennen hautajaisia Jyväskylän maalaisseurakunnin kappelin ruumishuoneella.

– Olimme poimineet lasten kanssa pieniä sinisiä kukkia ja laskimme ne arkkuun Timon viereen. Lapset levittivät isänsä kasvoille valkoisen liinan. Meidän ystävämme tulivat kanssamme hyvästelemään arkussa makaavan Timon. Tuntui tärkeältä hyvästellä hänen fyysinen muotonsa yhdessä.

Lue myös:

    Uusimmat