Kirja-asiantuntija: Joululahjavinkit historiasta kiinnostuneille

Lukupiirin isäntä Stig-Björn Nyberg esitteli Studio55.fi-lähetyksessä lähetyksessä kirjoja, joista voisi olla joululahjaksi sodasta ja historiasta kiinnostuneille – tai savolaisille.

Mainilan laukauksista ja talvisodan käynnistymisestä on kulunut 75 vuotta.

– Kuten kaikki tiedämme, niin nehän (Mainilan laukaukset) ampui Neuvostoliitto ja syytti, että Suomi oli ampunut nämä. Mutta kyllä sitä osattiin ennenkin! sanoo Stig-Björn ”Nalle” Nyberg.

Jussi T. Lappalaisen kirjoittama Kustaa III:n maasota: Savo ja Kymenlaakso 1788–1790 kertoo Kustaa III:sta, joka halusi aloittaa sodan Venäjää vastaan. Hän tilasi oopperan räätäliltä Venäjän armeijan univormuja, järjesti valehyökkäyksen Puumalassa ja julisti sodan.

– Tämä on mielenkiintoinen kirja. Kaikki savolaiset, lukekaa tämä kirja, koska tässä on vanhoja Savon karttoja!

Nyberg kertoo, että Sarjatulta!-teokseen on koottu sodan aikaisia pilapiirroksia ja sarjakuvia 80 taiteilijalta. Kirja on kolmessa osassa, pilapiirroksia on talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan ajalta. Nyberg sanoo, että jos tänä päivänä puhutaan Venäjän propagandasta, niin Sarjatulta! näyttää, että propaganda on osattu myös Suomessa. Mukana on esimerkiksi Erkki Tantun Rymy-Eetu-sarjakuvia, jotka kiellettiin Suomessa sodan jälkeen.

– Henkilö, joka on kiinnostunut sodasta, ja on lukenut kaiken, niin tästä hän ei ole koskaan lukenut, koska tämä on ensimmäinen kerta, kun on laitettu kahden kannen väliin sodanajan pilapiirroksia.

Nyberg nostaa esille myös Arne Nevanlinnan muistelmat nimeltä Arne. Nevalinna oli Suomen kukaties tunnetuiman matemaatikon Rolf Nevalinnan poika. Muistelmat kertovat Nybergin mukaan satiirisesti ja älykkäästi yläluokasta, sivistyneistöstä ja suomalaisesta sääty-yhteiskunnasta 1930- ja 1940-luvulla. Hän kertoo, että kirjassa kuvaillaan esimerkiksi siitä, kuinka Arne Nevalinnan vanhemmat kinastelevat illallispöydässä isän naisafääreistä.

– Minä rakastin tätä kirjaa. Vaimoni luki tämän minun jälkeeni. Hän luki sängyssä otteita tästä ja sitten me naurettiin yhdessä. Tehkää tekin sama vaimonne tai miestenne kanssa!

Mitä muita kirjoja Stig-Björn Nyberg esitteli lähetyksessä? Mikä historiankirja alkaa kuin dekkari? Katso lähetys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja