Kilpirauhastulehdusta potevilla muita enemmän masennusta ja ahdistusoireita

10:29

Kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta potevat kärsivät usein myös masennuksesta ja ahdistuneisuudesta, tuore tutkimus osoittaa. JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 19 aikaisemman tutkimuksen ja 36 000 potilaan tietoihin.

Yllä olevalla videolla puhutaan kroonisesta väsymysoireyhtymästä lääkärin ja potilaan kanssa.

Kun kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta potevia verrattiin terveisiin samanikäisiin, potilailla havaittiin lähes neljä kertaa todennäköisemmin masennusta ja yli kaksi kertaa todennäköisemmin ahdistuneisuusoireita.

Suhteutettuna masennuksen ja ahdistuneisuushäiriöiden esiintyvyyteen Yhdysvalloissa nyt saadut luvut vihjaavat kilpirauhasen autoimmuunitulehdusta potevista 25 prosentin kärsivän masennuksesta ja 40 prosentin ahdistuneisuushäiriöstä.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kilpirauhasen autoimmuunitulehdus on yhdistetty moniin vaivoihin, tieto sen mahdollisista masennus- ja ahdistusvaikutuksista on ollut vähäistä.

Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, masennus- ja ahdistusriski tulisi huomioida näiden potilaiden hoidossa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja