Mainos

Kilpailuttamista, häpäisyä, valehtelua ja avointa seksismiä – parikymppinen näyttelijä Veijo Baltzarin metodeista: "Itselleni jäi määrittelemättömän outo ja nöyryytetty olo"

1:45
MTV kävi Veijo Baltzarin talolla – kirjailijaa epäillään törkeästä ihmiskaupasta

MTV Uutisten haastattelema nainen kertoo kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzarin teatteriproduktioissaan harjoittamasta manipulaatiosta, epäammattimaisuudesta ja seksismistä.

– Viime päivien uutiset Baltzarin toiminnasta ovat olleet järkytys, mutta eivät ne silti yllättäneet.

Nainen kertoo MTV Uutisille olleensa mukana Baltzarin produktiossa 2000-luvulla.

– Silloin toiminta ei ollut niin härskiä kuin miltä se uusimpien tietojen mukaan on viime vuosina ollut. Tai sitten en vaan ollut tietoinen, nainen sanoo MTV Uutisille.

– Mieleen on jäänyt lähinnä Baltzarin epäammattimaisuus, näyttelijään vaikuttaminen nöyryyttämisen ja häpäisyn kautta ja uskomattoman seksistinen asenne. Ja tietysti jatkuva kilpailuasetelman luominen näyttelijöiden välille.

"Meidät ikään kuin hitaasti aivopestiin"

Nainen oli parikymppinen osallistuessaan Baltzarin produktioon. Hän ei halua, että tässä jutussa kerrotaan hänen oikeaa nimeään, tarkempaa ikäänsä tai sitä, mikä esitys oli kyseessä.

Hän sanoo, ettei tuolloin osannut aluksi ajatella joutuneensa manipuloinnin kohteeksi.

– Olin nuori ja kuvittelin kaiken johtuvan "mustalaisten" ja "valkolaisten" välisestä kulttuurierosta. Baltzar kumppaneineen tuntuivat ylpeinä edustavan jotain toista maailmaa, jossa oli eri lait ja moraalikäsitys.

– Meidät ikään kuin hitaasti aivopestiin ajattelemaan, että se kaikki on ok ja osa jotain hienoa metodia.

"Nainen ei saanut olla kylmä tai kova"

Produktioihin osalliustuneet naiset ovat puhuneet Baltzarin korostaneen "naisellisuuden" tavoittelua. Samaa kertoo myös tämä haastateltava.

– Naisellisuus oli ihan ykkösaiheita. Kaikkien piti esiintyä hameessa ja koroissa ynnä muuta sellaista. Nainen ei saanut olla kylmä tai kova, eli "suomalainen".

– Itselleni jäi Veijo Baltzarin produktiosta määrittelemättömän outo ja nöyryytetty olo vaikkei mitään varsinaista, selkeää hyväksikäyttöä tapahtunutkaan. Manipulointi oli ollut todella hienovaraista.

Valehtelu ja sillä kerskuminen olivat osa manipulointia

Nainen kertoo, ettei muista enää yksityiskohtia, mutta sanoo, että yksi osa manipulointia oli valehtelu.

– Baltzar saattoi kehua tai haukkua näyttelijää kaikkien edessä, ja tehdä kyseisestä asiasta koko harjoitusten pääasian, mutta paljastaa viikkoja myöhemmin koko jutun olleen vain "metodi" ja että hänen sanomansa asiat ovat täysin vailla todellisuuspohjaa.

– Se on jäänyt selkeimpänä mieleen: puhdas valehtelu, sen myöntäminen ja sitten kerskuminen sillä, että "kaikki menivät lankaan".

Nainen kertoo, että teatteriryhmästä oltiin hänen yhteydessä myöhemminkin, mutta hän ei enää halunnut mukaan. 

– Koin, että Baltzarin yhteisö ei todellakaan ollut minun paikkani. En luottanut heihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja