Mainos

Kiistelty Garden Helsinki -projekti nytkähti asteen eteenpäin – mitä rakennustöiden aloittaminen vielä vaatii?

0:36
Havainnekuvia Garden Helsingistä. Lähde: 2019 © Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Garden Helsinki -projekti on edennyt vaiheeseen, jossa asemakaavamuutoksen ehdotus siirtyy seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn ja päätettäväksi. Tiistaina julkistettiin hankkeen asemakaavan muutosehdotus, joka hyväksyttiin enemmistöpäätöksellä kaupunkiympäristölautakunnassa.

Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa paljon puhuttaneen Garden-hankkeen kannalta?

Asemakaavaehdotus kiertää seuraavaksi kaupunginhallituksen sekä kaupunginvaltuuston hyväksynnän kautta. Jos asemakaavaehdotus hyväksytään kaupunginvaltuustossa, rakennuslupa myönnetään ja työkoneet voidaan startata.

– Tämä on valtavan suuri projekti, jossa on mukana kymmeniä ja satoja henkilöitä, jotka tekevät töitä tosiasiallisen suunnitelman eteenpäin viemiseksi. Samaan aikaan valmistelemme mahdollisia lisäasiakirjoja ja -suunnittelua päätöksentekoa varten, ynnää Oy HIFK-Hockey Ab:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi

Everi on mukana Jyväskylän, Turun, Tampereen sekä Oulun isoissa urheilu- ja viihdekeskushankkeissa. Tampereella rakennustyöt ovat käynnissä. YIT toimii Garden Helsinki -hankkeen rakennuttajana ja kehittäjäkumppanina.

Garden Helsingin kokoluokan hankkeiden eteneminen voi tuntua hitaalta. Jättiprojektista voidaan tehdä huomautuksia tai valituksia sen jokaisessa vaiheessa. 

Everi painottaa, että hanke on ollut vireillä kymmenisen vuotta ja suunnitelma sekä suunnitelmavaraus ovat olleet vireillä neljä vuotta. Hänen mielestään yllätyksiä rakentamisen aloittamisen suhteen ei pitäisi enää tulla.  

– Mielestäni on osin jopa kohtuutonta esittää, kuinka asiat tähän liittyen tulisivat jotenkin uutena, tai oltaisiin valmiita tekemään jopa hylkäysehdotuksia. Pidän tällaista toimintatapaa todella outona.

Onko kompleksille kysyntää?

Pääkaupunkiseudulla voimisteluseurojen harrastajamäärät ovat suuressa kasvussa ja tilanpuutteiden vuoksi osa kiinnostuneista ei mahdu mukaan. Kortilla olevat amerikkalaisen jalkapallon treeniajat halleissa ovat useimmiten iltamyöhään, sillä jalkapallonharrastajat vievät suurimman osan inhimillisistä halliajoista. Jäähallia kaipaavien lajien harrastajien jääajat ovat myös haasteiden takana.

Listaamista voisi jatkaa sietämättömän pitkälle. Onko Garden Helsinki vastaus?

– Koko tämän hankkeen tarkoituksena on tarjota käytännössä noin 30 urheilulajeille, jääkiekolle mukaan lukien, uudet palvelutekniset ja urheilulliset puitteet edustavalla tapahtuma-areenalla, tiivistää Everi.

Myös musiikkiala on osoittanut kiinnostusta tilojen vuokraamiseen. Samaan yksikköön halutaan suuri kokonaisuus, joka mahdollistaa aivan uuden tason kulttuuri- ja urheilutapahtumia kaikkien ulottuville.

Garden Helsinki kasvamassa ylöspäin?

Koska suunnitelma oli alun perin luotu toiselle, suuremmalle tontille Mäntymäen kentän seudulle, rakennelman suunnitelma oli luonnollisesti huomattavasti suurempi.

Kun hanke siirrettiin Nordenskiöldinkadun varrelle, tarvittiin tilaa maan alta ja korkeudesta, jotta kaikki toiminnallisuudet saataisiin samalle tontille. Rakennelma kasvoi ylöspäin. Hankkeen valmisteluista neuvotellaan nyt maisemoinnin osalta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Garden Helsinki aula

– Tässä on nimenomaan kaupungin ohjauksen mukaisesti tehty yhtenäinen rakennusmassa ja rakennus vaikuttaa suurelta. Yksittäisten rakennusten kokonaisuus on ilmavampaa, kun väliin jää tilaa. Tällöin kokonaisvaikutelma on toinen. Tässä on todella vähän tosiasiallisia ristiriitoja. Kyseessä ovat ennemminkin mielipidekeskustelut, selventää Everi.

– Itselläni on tunne, että ne ihmiset, joilla on tähän hankkeeseen liittyviä näkemyseroja, he eivät ole tutustuneet kuitenkaan tarpeeksi aiheeseen. Todella pieni määrä meille tulleista kysymyksistä on sellaisia, joihin ei olisi jo valmiiksi ja etukäteen vastattu, toteaa Everi.

Hanke käynnistyi 2008 jääkiekkoseura Helsingin IFK:n toiveista ja tarpeista kehittää toimintaympäristöään.

– Pyrimme luomaan mahdollisuudet niillekin lajeille, jotka kärsivät olosuhteiden puutteista, eivätkä pysty välttämättä sen vuoksi palvelemaan omia harrastajiaan ja kannattajiaan. Jääkiekko ei ole ollut tässä pääasemassa, koska sen asema ei ole ollut se huonoin, painottaa Everi.

Millainen merkitys tällä on urheilukulttuurillisesti pääkaupunkiseudulla, sitä on vaikea arvioida. Käänteen tekevää se tulee ainakin olemaan.

Juttua muokattu klo 20.24. Timo Everi ei ole Garden Helsinki -hankkeessa mukana konkreettisella tavalla.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja