Kiinteistöjen älytekniikalle rakennetaan yhtenäistä käyttöliittymää

Uusi tietotekniikka mullistaa jatkossa myös kiinteistöjen huollon. Tulevaisuudessa kaikkia kiinteistöjen toimintoja lämmityksestä valaistukseen ja murtosuojaukseen voidaan ohjata ja valvoa keskitetysti kännykän ja Internetin kautta. Suomessa kehitetään parhaillaan kiinteistöjen "älytekniikalle" yhtenäistä standardoitua käyttöliittymää, johon voi yhdistää kaikki kiinteistön tiedot.

Maanantaina julkistetun COBA-hankkeen takana on aluksi yhdeksän rakennusalan, talotekniikan ja tietoliikennealan yritystä, mm. ABB, Elisa Communications, Fortum, NCC Finland, Valtion kiinteistölaitos ja SOL Kiinteistöpalvelut. Hanketta koordinoi Lonix Oy.

Lonixin hallitusta johtavan Risto Linturin mukaan avoin käyttöliittymä helpottaisi uuden älytekniikan hankkimista, kun huoltoyhtiö tai kiinteistön omistaja voi kätevästi saman liittymän kautta valvoa ja säätää kaikkia kiinteistön laitteita, riippumatta siitä, miltä valmistajalta ne on hankittu.

-Rakennus hälyttää tarvittaessa itse paikalle lähimmän huoltomiehen tai ilmoittaa siivoojalle, että neuvottelutila on nyt tyhjentynyt, Linturi kaavailee uuden älykkään talotekniikan mahdollisuuksia.

COBA:n ensimmäiset koehankkeet ovat jo valmiina, ja kaupallisesti hyödynnettäviä tuloksia on Linturin mukaan luvassa ensi keväänä. Hanke on myös kansainvälisesti varsin ainutlaatuinen. Periaatteessa COBAssa kehitetyille ohjelmistotuotteille voi siis avautua myös merkittäviä markkinoita maailmalla, jos ne osoittautuvat toimiviksi.

Ns. rajapintaohjelmistojen kehittämiseen on tarkoitus käyttää alkuvaiheessa noin kahdeksan miljoonaa markkaa. Mukana olevien yritysten lisäksi rahoitusta on haettu Tekesiltä.

Energiaa säästyy

Toistaiseksi uutta älykästä talotekniikkaa on toteutettu lähinnä toimistotaloissa. Yksi esimerkki on tämän vuoden parhaana talotekniikkatyönä palkittu ABB:n toimistotalo Tellus Helsingin Pitäjänmäellä. Myös tavallisiin koteihin on kuitenkin jo kehitetty systeemejä, joissa lämmitystä, valaistusta, ilmanvaihtoa ja eri sähkölaitteita voidaan säätää automaattisesti kännykän kautta.

Valtion kiinteistölaitos aikoo hyödyntää COBA-projektin tuloksia juuri alkaneessa omassa toimitilaprojektissaan Helsingin Sörnäisissä. Tavoitteena on uudenlainen raportoiva kiinteistö, joka itsestään kirjaa koko ajan ylös mm. käyttöaikoja ja energiankulutusta koskevat tiedot. Kiinteistölaitoksen pääjohtaja Armas Kohvakan mukaan tästä odotetaan tuntuvaa hyötyä mm. kiinteistöjen koko elinkaaren aikaisten kustannusten arviointiin.

Älykäs kiinteistötekniikka voi tuottaa myös tuntuvaa säästöä energiakuluissa, kun esimerkiksi lämmitys tai ilmastointi säätyvät itsestään tarpeen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja