Kiinassa on löydetty koronavirusta Brasiliasta tuodusta pakastekanasta – koronaa myös ravintolassa tarjotuissa katkaravuissa

1:34
Katso videolta, kuinka elintarvikepakkaukset puhdistetaan oikeaoppisesti korona-aikana.

Ulkomaiset lihatuotteet on yhdistetty useisiin Kiinassa todettuihin joukkoaltistumisiin. 

Kiinassa löydettiin koronavirusta Brasiliasta tuodusta kananlihasta. Näyte otettiin viime keskiviikkona tehdyssä pintatarkastuksessa Shenzhenin kaupungissa Etelä-Kiinassa. 

Asiasta kertoivat paikalliset viranomaiset. Kananlihan toimittajaksi paljastettiin brasilialainen Aurora-karjankasvattamo. Yhtiö on ilmoittanut saaneensa tapahtuneesta tiedon ja antavansa selvityksen, kunhan saa virallisen selvityspyynnön. 

Shenzhenin viranomaiset jäljittivät ja testasivat kaikki lihaa käsitelleet henkilöt. Kaikki testitulokset olivat negatiivisia. Kaikki lihojen kanssa mahdollisesti kosketuksessa olleet tuotteet on eristetty ja koko varastoalue on desinfioitu. 

Viranomaiset yrittävät nyt jäljittää mahdollisesti samasta erästä myytyjä tuotteita. 

Ei varmuutta, milloin liha on saastunut

Myös Brasilian maatalousministeriötä on tiedotettu asiasta. Maan karjankasvattajaliitto antoi lausunnon, jonka mukaan toistaiseksi ei ole ehdotonta varmuutta siitä, missä vaiheessa liha on saastunut. 

Brasiliassa on tällä hetkeksi toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa heti Yhdysvaltojen jälkeen. Kiina on asettanut boikotin toistaiseksi kuudelle brasilialaiselle karjankasvattajalle. 

Kiina oli Brasilialle pitkään tärkein kanan vientimaa. Kiina asetti maalle kuitenkin viisivuotisen tariffin kanan polkumyynnin torjumiseksi helmikuusta 2019 alkaen. 

Lihatuotteet erityissyynissä jo ennestään

Kiina on asettanut ulkomaiset lihatuotteet erityistarkkailuun sen jälkeen, kun Pekingin torilta todettiin joukkoaltistus koronalle kesäkuussa.

Sen jälkeen maassa on todettu useita tapauksia, joissa koronavirusta on tavattu erityisesti merenelävissä. Aiemmin tällä viikolla koronavirusta löydettiin Ecuadorista tuoduista katkaravuista ravintolatarkastuksessa Anhuin maakunnassa Itä-Kiinassa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n mukaan todennäköisyys koronan tarttumiseen ravinnon kautta on kuitenkin matala.

Lähde: CNN, EMReuters.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja