Kiinan uhka kasvaa joka päivä, sanoo Taiwanin presidentti – myöntää Yhdysvaltain joukkojen harjoittelevan Taiwanissa

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen sanoo, että Kiinan uhka kasvaa joka päivä Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kritisoidessa Kiinan toimia Taiwanin osalta.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen on kertonut CNN:n haastattelussa Kiinan uhan kasvavan joka päivä.

Presidentti Joe Biden kertoi viime viikolla, että Yhdysvallat puolustaa Taiwania, jos Kiina hyökkää saarelle. Biden vastasi "kyllä", kun CNN kysyi häneltä Taiwanin puolustamisesta.

Tsai kertoo nyt CNN:lle uskovansa, että Yhdysvallat auttaisi Kiinan hyökätessä Taiwaniin.

Tsai vahvisti myös ensimmäistä kertaa, että Yhdysvaltain joukkoja on Taiwanin maaperällä, mutta huomauttaa, että "ei niin paljoa kuin ihmiset luulevat."

– Teemme laajasti yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa parantaaksemme puolustuskykyämme, Tsai sanoo.

Välit heikoimmat vuosikymmeniin

Taiwanin ja Kiinan suhteet ovat tällä hetkellä heikoimmat vuosikymmeniin ja aiemmin lokakuussa Kiina lennätti 38 sotilaskonetta Taiwanin puolustusvyöhykkeellä Kiinan kansallispäivän juhlinnan yhteydessä.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan vyöhykkeelle tuli ensin 22 hävittäjää, kaksi pommikonetta ja yksi sukellusveneentorjuntakone, ja myöhemmin samana päivänä vyöhykerajan ylitti vielä 13 konetta.

Puolustusvyöhyke ei ole sama asia kuin Taiwanin alueellinen ilmatila, vaan siihen kuuluu huomattavasti suurempi alue, joka osittain osuu myös Manner-Kiinaan ja Kiinan omalle puolustusvyöhykkeelle.

Kiinan voimannäyttö on osin seurausta Taiwanin ja Yhdysvaltain voimistuvista siteistä.

Myös Tsain valinta Taiwanin presidentiksi vuonna 2016 on vaikuttanut heikentyviin väleihin. Kiina uskoo Tsain olevan Taiwanin virallisen itsenäisyyden kannalla.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se haluaa liittää osaksi Kiinaa. Taiwan ei ole antanut muodollista itsenäisyysjulistusta, eikä se ole YK:n jäsen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja