Kiinan presidentin yllätys: Fanittaa Game of Thronesia – siteerasi sarjaa maailman johtajille huippukokouksessa

Hongkongin johtava South China Morning Post -lehti kertoo Pekingin lähteisiinsä viitaten, että Kiinan valtiojohto saa nähtäväkseen erityisesti tiivistettyjä versioita maailman todennäköisesti suosituimmasta televisiosarjasta.

Eilen päättyneessä Silkkitie-huippukokouksessa istuneet kymmenet valtioiden korkeat edustajat eivät olleet uskoa korviaan, kun Xi Jinping varoitti maailmaa tulemasta Westerosin riitaisten kuningaskuntien kaltaiseksi.

– Meidän kaikkien on varmistettava, ettei maailma jossa elämme, sorru kaoottiseksi Westerosin seitsemäksi taistelevaksi kuningaskunnaksi, Xi tähdensi.

Lause yllätti tiettävästi myös Xi:n esikunnan, joka ei tiennyt odottaa viittausta.

Ei ole tiedossa, millainen vaikutus sarjalla on maailman johtovaltioksi nousussa olevan Kiinan valtiopäämiehen poliittiseen ajatteluun, tai kuinka paljon Xi ehtii sarjaa seurata. Kiinassa nähdään sarjaa Tencent-palvelun kautta ja maan tavan mukaan sensuroitua versiota, josta väkivaltaa ja seksiä on karsittu ankarasti.

Lehden tavoittama nimetön virkamies Pekingissä vahvistaa Xin mieltymyksen. Hän lisää, että Xi:lle toimitetaan vieläkin tiivistetympi kooste.

– Kutsumme sitä timanttiversioksi, hän sanoo.

Myös pääministeri on fani

Kiinan mandariinikielinen nimi on käännettävissä Keskuskuningaskunnaksi, englanniksi Middle Kingdom. Kun pääministeri Li Keqiang kävi vahvistamassa Kiinan ja Keski-Euroopan maiden suhteita viime kuussa Kroatian Dubrovnikissa, myös hän tiettävästi siteerasi Game of Thronesia myönteiseen sävyyn. Ei ole tiedossa, mitä Li sanatarkasti lausui.

Keskiaikaisperuinen Dubrovnik esiintyy sarjassa keskeisenä pääkaupunkina.

Sarjalla on Kiinassa sensuurista huolimatta suuri kannattajakunta. Netissä toimii lisäksi faniyhteisö, joka yrittää viikottain uuden jakson tullessa saataville kääntää sarjan vaativan dialogin ymmärrettäväksi kiinankieliseksi versioksi. Tehtävää kuvataan haastavaksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja