Kiina laajentaa kansalaisten valvontaa korkeuksiin: Dronet naamioidaan kyyhkyiksi – lähes mahdoton tunnistaa

1:59

Kiinalaisviranomaisten kerrotaan seuraavan kansalaisia aivan linnuilta näyttävien kamerakopterien avulla, joita on lähes mahdoton tunnistaa maasta käsin.

Millaisia vaaratilanteita dronet voivat aiheuttaa? Katso yllä oleva video.

South China Morning Post ja Cnet raportoivat, että kiinalaisviranomaiset ovat laajentaneet ihmisten valvontaa taivaalle linnuilta näyttävien huipputeknologiaa hyödyntävien dronien eli kamerakopterien muodossa.

South China Morning Postin lähteiden mukaan näitä droneja on hyödynnetty jo ainakin viidessä eri provinssissa. "Lintudroneja" on hyödynnetty muun muassa maan luoteisosissa Sinkiangin uiguurien autonomisella alueella, jonka Kiinan keskushallinto pelkää etääntyvän muusta maasta.

Drone aivan kuin kyyhkynen

Kyyhkysiä muistuttavat dronet ovat todella samanlaisia eläviin lintuihin verrattuna. Dronessa on räpyttävät siivet, ja sen liikkeet mukailevat jopa 90 prosentin tarkkuudella oikean kyyhkysen liikkeitä.

Koneesta kuuluu myös kovin vähän ääntä, ja ne lentävät useimmiten oikeiden lintujen joukossa, jonka takia dronet on todella vaikea tunnistaa maasta käsin.

Jokaiseen droneen on asennettu teräväpiirtokamera, GPS-antenni, lennonohjausjärjestelmä ja datayhteys satelliittiviestintäominaisuudella.

"Teknologialla potentiaalia"

South China Morning Postin haastatteleman dronejen kehittäjätiimissä olevan professori Yang Wenqingin mukaan uusi teknologia ei ole vielä laajasti käytössä, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

– Uskomme, että teknologialla on potentiaalia laaja-alaiselle käytölle tulevaisuudessa… Sillä on joitakin ainutlaatuisia etuja vastaamaan sotilas- ja siviilitahojen dronejen tarpeeseen, hän sanoo.

Kiinassa hyödynnetään paljon erilaista huipputeknologiaa ihmisten seuraamiseen. Esimerkiksi kasvojentunnistusta on hyödynnetty maassa niin rikollisten tunnistamiseen suuresta väkijoukosta kuin vessapaperivarkauksien hillitsemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja