Kielteinen Venäjä-kanta jäi selvästi vähemmistöön KOK:ssa – Euroopan ulkopuolella tuki osallistumiselle selvempi

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah sanoo, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden kielteinen kanta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden olympiakelpoisuuteen jäi selvästi vähemmistöön. 

KOK päätti sallia venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen Pariisin olympialaisiin "neutraaleina urheilijoina", ilman kansallistunnuksia.

Ainakin toistaiseksi on lisäksi rajattu, että venäläiset ja valkovenäläiset eivät saa osallistua Pariisissa joukkuelajeihin tai yleisurheiluun, mutta muissa yksilölajeissa he saavat osallistua.

– Oma kantani on sama kuin Suomen Olympiakomitealla, kuten ovat myös (muiden) Pohjoismaiden ja Baltian olympiakomiteoiden kannat. Kansainväliset lajiliitot ovat tässä nyt tärkeässä roolissa, samoin rajaukset, joilla asetetaan ehtoja osallistuville neutraaleille urheilijoille, Suomen hallituksessa maa- ja metsätalousministerinä toimiva Essayah (kd.) kertoi STT:lle sähköpostitse.

– Itse olen korostanut, että ajankohta päätökselle ei mielestäni ollut oikea.

Essayah on paraikaa kampanjakiertueella presidenttiehdokkuutensa vuoksi, joten hän ehti antaa vastaukset vain sähköpostitse.

Vain kymmenkunta läpäissyt karsinnat

Kukin lajiliitto tekee päätöksen lisäksi urheilijoiden lajikohtaisten karsintojen tai karsintakilpailuiden pohjalta.

– Tällä hetkellä kisoihin karsituista noin 4 600 urheilijasta kahdeksan on venäläisiä ja kolme valkovenäläisiä.

Essayahin mukaan urheilun kansainväliset lajiliitot ja kansalliset olympiakomiteat eivät ole nyt linjatun olympiakelpoisuuden asiassa yksimielisiä.

– Monet Euroopan maiden olympiakomiteat tukevat niin sanottujen neutraaleiden urheilijoiden osallistumista, vaikka poliittisesti nämä maat ovat Ukrainan tukena sodassa. Kun mennään kauemmaksi Euroopasta, tuki osallistumiselle on selvempi. Muun muassa Yhdysvaltain olympiakomitea on ollut asiassa jopa aloitteellinen.

STT ei tavoittanut lauantaina KOK:n urheilijakomission puheenjohtajaa Emma Terhoa kommentoimaan päätöstä olympiakelpoisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat