Mitä, KOK? Nyt tuli pöyristyttävä Venäjä-päätös

Kansainvälinen olympiakomitea KOK sallii venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumisen Pariisin olympialaisiin 2024 neutraaleina urheilijoina.

KOK:n tuoreen päätöksen myötä olympialaisiin urheilullisesti selviytyvät venäläiset ja valkovenäläiset pystyvät kilpailemaan Pariisissa kesällä 2024 ilman maatunnuksia.

Jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat voivat kilpailla olympialaisissa, he eivät saa tukea sotaa. Heillä ei myöskään saa olla sopimusta maansa armeijan tai turvallisuuspalvelujen kanssa. 

Joukkuelajeissa Venäjän ja Valko-Venäjän sulku jatkuu puolestaan entiseen tapaan.

Kelkka kääntyi

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat suljettiin suurelta osin kansainvälisestä urheilusta kautta lajien Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022. Vaikka Venäjä käy edelleen Ukrainassa sotaa Valko-Venäjän tukemana, KOK on kääntänyt kelkkansa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski tyrmistyi jo aiemmin, kun KOK oli raottanut vuoden alussa ovea venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle.

– En täysin itse ymmärrä KOK:n linjaa. Vuosi sitten kun sota syttyi, KOK toivoi, että lajiliitot lähtisivät sanktioimaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista. Siihen Kansainvälinen yleisurheiluliitto lähti ensimmäisten joukossa, Pihlakoski sanoi MTV Urheilulle maaliskuussa.

– Sotatilanne Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole muuttunut ainakaan yhtään sen paremmaksi. Siinä mielessä tuntuu oudolta, että Kansainvälinen olympiakomitea ikään kuin kosiskelee venäläisiä takaisin, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat