Mainos

Kiasma-tuoli, Vesa Honkonen 2008

Kiasma-tuoli on nimensä mukaan Helsingin nykytaiteen museo Kiasman kahvilaan suunniteltu tuoli. Nykytaiteen museo on paikka, jonka kahvilan tuolien tulee olla jollain lailla merkittävät.

Vesa Honkosen suunnittelema Kiasma-tuoli on parhaimmillaan tilassa, jossa valo pääsee kulkemaan sen läpi. Kiasman kahvilassa, kun tuoleja on paljon, ne muodostavat energisen keväänvihreän näyn, joka on jollain lailla epätodellinen. Tuoleista näkyy läpi ja ne samalla heijastavat lattiaan vihreän varjon, joka on kuin valo. Istuimen muoto tulee esiin mielenkiintoisella tavalla, kun valo tiivistyy tuolin reunoihin. Näyttää aivan siltä, kuin tuolissa kulkisi valokaapeli.

Vesa Honkonen teki Kiasman arkkitehdin, Steven Hollin kanssa yhteistyötä, kun museota aikanaan suunniteltiin. Kun uuden tuolin tarve tuli, Holl antoi ystävälleen ja kollegalleen vain yhden neuvon tuolin suunnittelua varten: Muista valo! Ja Honkonen muisti.

Kuitenkin se, mikä tuolissa on vähän piilossa, tekee siitä lopulta aivan vastustamattoman. Sekä sen jalka että istuin ovat epäsymmetrisiä. Siis tuoli on mielenkiintoinen kuten hyvä taideteos: juuri oikea tuoli Kiasman kahvilaan. Ja jos sen haluaa koristamaan kotiaan, sekin on mahdollista, sillä sen saa myös kaupasta.

Teksti: Hanna Sumari

Aero, Yrjönkatu 8, Helsinki www.aerodesignfurniture.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.