Kevennä herkkureseptejä – näin käytät steviaa

Suosiotaan kasvattava stevia sopii sokerin korvaajaksi leivontaan. Kilokalorit vähenevät lempiherkusta, kun sokerin sijaan käyttää kevyempää makeuttajaa.

Stevia on luonnon makeutusaine, jota saadaan steviakasvista. Kasvin kuivatut lehdet ovat sokeria noin 30 kertaa makeampaa, mutta lehdistä saatavien steviosidien makeus voi olla jopa 300-kertainen sokeriin verrattuna. Steviassa on kuitenkin huomattavasti vähemmän kilokaloreita kuin sokerissa eikä se nosta veren glukoosiarvoja sokerin tavoin.

Stevia kuulostaakin hyvältä vaihtoehdolta niin diabeetikoille kuin niille kotileipureille, joka haluavat tehdä leivonnaisistaan vähäenergisempiä.

– Tavallista sokeria voi korvata steviasokerilla, mutta pakkauksesta kannattaa katsoa ohjeet siihen, missä suhteessa sitä voi käyttää. Jatkuvaan käyttöön en steviaa ehkä suosittelisi, sillä se on tietenkin kalliimpaa kuin tavallinen sokeri. Mutta jos on joku herkku, jota haluaa paljon syödä, niin siihen steviaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Steviasokerin käyttö sopii siis hyvin painoaan tarkkailevalle. Steviaa ja sokeria yhdistäviä valmisteita käytetään resepteissä yleensä vastaava määrä kuin sokeria, mutta kilokaloreita tulee näin puolet vähemmän.

Mihin steviaa ei sitten kannata käyttää?

– Munavaahdossa stevia ei toimi kovin hyvin. Tavallisella sokerilla saa kuohkeamman vaahdon, Laine vinkkaa.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat