Kevätkö myöhässä? Tämä verenimijä odottaa jo ateriaa

Vaikka kevät antaa odotuttaa itseään, punkkikausi on alkanut. Muun muassa borrelioosia levittävä loinen tartuttaa ihmisiä runsaasti kesäajan ulkopuolella, yleisin tartunta-aika on loka-marraskuussa.

– Suurin osa punkkitartunnoista tulee syksyllä, loka-marraskuussa, toteaa Nanna Lindfors Baxter Oy:stä.

Pieni punkki osaa hyvin piiloutua, eivätkä kaikki isännät huomaa verenimijää.

– Puolet ihmisistä ei koskaan tiedä, että punkki on ollut heissä, sillä punkki osaa hyvin puuduttaa. Osa saattaa myös sairastaa puutiaisaivotulehduksen tietämättään, sillä sen ensimmäinen vaihe vaikuttaa kesäflunssalta.

Mitä tehdä, jos punkki puree?

- Ihoon pureutuneet punkit on poistettava mahdollisimman pian mielellään kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipinseteillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä tai keirrä suoraan ihosta poispäin.
- Puhdista haavakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla
- Jos et saa poistettua punkkia kokonaisena, odota muutama päivä. Puremakohdan ympäristöön kehittyy tulehdus, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.

MTV3

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja