Kevät käynnistyy lopulta! Pääsiäisenä jo 10 astetta lämmintä

Talven kylmin viima väistyy tuoreen ennusteen mukaan lopulta tällä viikolla, ja pääsiäisenä lämpötila nousee paikoin jopa 10 asteeseen.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että sää lämpenee pääsiäistä edeltävällä viikolla päivä päivältä.

– Korkeapaine parkkeeraa Suomen ylle ja koko maassa on aurinkoista, niin kuin on jo tänään ollut. Hyvin vähän pilvilauttojakaan on liikkeellä, eikä oikeastaan ollenkaan sateita.

Huomenna tiistaina lämpötila on nollassa tai muutaman asteen verran plussalla maan etelä- ja lounaisosassa. Aurinko paistaa laajalti selkeältä taivaalta. 

– Siitä lämpötilat lähtevät nousemaan niin, että keskiviikkona voidaan lounaassa ja etelässä sisämaassa yltää kuuteen, seitsemäänkin plusasteeseen. Lapissakin ollaan plussalla. Kiirastorstaina jo kahdeksan astetta lähestyy etelässä.

Rintaniemi kertoo, että korkeapaine pysyy kuluvalla viikolla Suomen yllä ja viimeistään pääsiäissunnuntaihin mennessä menee mantereen puolella kymmenen astetta rikki. 

– Todennäköisesti näin tapahtuu lounaan sisämaassa. Sama juttu toisena pääsiäispäivänä maanantaina. 

Yöt edelleen kylmiä

Yöt ovat tällä viikolla edelleen pakkasöitä, ja etenkin ensi yö voi olla hyvin kylmä.

– Tulevana yönä voi maan länsi- ja keskiosassa olla pakkasta jopa 15–20 astetta. 

– Mutta kyllä ne yötkin vähän lämpenevät. Näin hurjia pakkasia ei ole enää loppuviikosta, mutta pakkasen puolella kuitenkin pysytään.

Yöpakkaset hidastavat lumen sulamista. 

– Sulaminen alkaa, mutta nyt aluksi niin suuri osa vuorokaudesta ollaan pakkasen puolella, että se ei ole mitenkään massiivista. Ja se on hyvä, koska sen ansiosta päästään toivottavasti tulvista ehkä helpommalla. 

– Mutta varmasti jo viikon päästä on maisema ainakin maan etelä- keskiosassa aika erinäköinen kuin nyt.

Tuulet lauhtuvat

Viime päivinä ilma on tuntunut kovan tuulen takia mittarin lukemia kylmemmältä, ja moni on erehtynyt pukeutumaan liian kevyesti myös auringonpaisteen houkuttelemana. 

Pääsiäistä kohti mentäessä myös kylmä viima hellittää, arvioi Rintaniemi.

– Vielä huomenna viima varsinkin maan eteläosassa vähän haittaa, mutta varsinkin perjantaista sunnuntaihin korkeapaine pääsee hyvin Suomen ylle, eikä pitäisi olla enää mitään hyytävää viimaa. Aika kivasti se auringon lämmitys tuntuu.

– Eli ei ole mikään superlämmin pääsiäinen, koska on ollut niitäkin melkein hellepääsiäisiä, mutta onpa kyllä kiva sää. Ihanaa, että kevät käynnistyy pääsiäisen alusviikolla.

Lue myös:

    Uusimmat