Kevään kukkaruukut

Taas on tullut aika vaihtaa mullat kukkaruukkuihin. Samalla vaihtuu kätevästi ruukku!

Kukkaruukku tarjoaa nyt paitsi kodin kukalle myös viimeisen silauksen sisustukselle. Esimerkiksi Decopot -kukkaruukkujen suunnittelijat seuraavat tarkasti sisustustrendejä, mikä tekee ruukuista myös tyylikkäitä sisustuselementtejä. Antiikkipintaisia ja lasittamattomia kukkapurkkeja tuo yksinoikeudella maahan Helinin Puutarha. Jälleenmyyjien kautta niitä on kuitenkin mahdollista ostaa ympäri Suomen.

Decopotin Tolosa -ruukun muotoilu vie ajatukset antiikin Roomaan. Ruukkua saa suklaanruskeana ja vihertävän cremen sävyisenä. Field Flowers -ruukun runsaassa kohokuvioinnissa kukkivat kesäiset ruiskukat. ”Kedonkukkaruukkua” myydään antiikinvalkoisena, okrankeltaisena ja valkopestynä välimerensinisenä.

Historian havinaa, ruusuja ja oliiveja

Decopotin Aphroditen innoittajana ovat arvokkaat arkeologiset löydöt. Klassisten muotojensa ja Camel -värinsä ansiosta ruukku on kuin koriste-esine. Cubic Rose on moderni, mutta romanttinen. Ruukun hallitsevaa ruusukuviointia tasapainottaa hillitty valkoinen väri.

Olio Toscana -ruukun juju on karkeaa taustaa vasten heijastuva ”Toscanan oliivi -kuvio”. Italialaishenkisen ruukun värit ovat salmiakki, vanha valkoinen ja terra.

Appelsiinia ja raitaa

Marimekon kevään uutuuskukkaruukun kuosi on Maija Isolan vuonna 1950 suunnittelema Appelsiini. Lasitettua, keraamista ruukkua valmistetaan aurinkoisena oranssivalkoisena. Kartionmallisen ruukun halkaisija on 17 cm ja korkeus 14 cm. Jo viime keväänä Marimekko otti tuotantoonsa Porkkana- ja Unikko-kukkaruukut. Unikon värivaihtoehdot ovat herkullinen limenvihreä ja klassinen sininen.

Johanna Jelinekin Ikealle suunnittelema Grötö-ruukku on koristeltu graafisin kuvioin. Kivitavarasta valmistetussa ruukussa on lasitettu sisäpinta, joka suojaa alustaa kosteudelta. Grötö -ruukkuun sopivat maksimissaan 13 cm:n istutusruukussa olevat kasvit, ruukun korkeus on 14 cm. Värejä on kaksi: mustavalkoinen ja valkomusta.

Ikean raikkaan raidallinen Lagerbär on käsinmaalattu. Ruukun halkaisija on 14 cm ja korkeus 13 cm. Saman valmistajan Stensö on trendikästä alumiinia. Korkeudeltaan 18-senttinen ja sisähalkaisijaltaan 14-senttinen ruukku sopii maksimissaan 12 cm:n istutusruukussa hankittaville kasveille.

Mullanvaihdon muistilista

Valmistaudu mullanvaihtoon kastelemalla kasvit vuorokautta ennen, jotta kasveissa olisi mullanvaihdon hetkellä hyvä nestejännitys ja multapaakku pysyisi koossa. Hanki kukillesi sopivaa multaa. Kukkamulta sopii kaikille kodin kukille ja kestomulta altakasteleviin ruukkuihin. Mehikasveille, kaktuksille ja palmuille tarvitset kaktus- ja kylvömultaa, ruukun pohjan ”salaojitukseen” kevytsoraa ja lannoitukseen kukkaravinnetta.

Jos vaihdat ruukkua, saat mitattua sen sopivuuden pikkusormella. Ruukku on sopivan kokoinen, kun pikkusormen pää mahtuu ruukun reunan ja multapaakun väliin. Suurikokoisille kasveille valitaan 4–6 cm:ä vanhaa suurempi ruukku. Kun ruukku on valittu, ota kasvista tukeva ote ja kopauta ruukkua kevyesti pohjasta. Ravistele varovasti vanha multa pois multapaakusta ja tee ruukun pohjalle salaojat kevytsorasta tai saviruukun palasista. Salaojien päälle ripotellaan hiukan multaa.

Jos on tarpeen, leikataan liiat juuret varovasti pois ja irrotetaan jakotaimet veitsellä. Sitten asetetaan kasvi ruukkuun entiselle korkeudelle siten, että reunoille jää tilaa ja ripotellaan reunoille uutta multaa ja tiivistetään välillä. Laita lopuksi uutta multaa kasvin tyvelle ja tiivistä. Jätä ruukkuun 1–2 cm:n kasteluvara ja kastele kasvi puhtaalla vedellä.

Mullanvaihto-ohjeet: Kekkilä
Teksti: Hanna Pesonen / Mediafocus
Kuvat: Helinin Puutarha Ky, Ikea ja Marimekko

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja