Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko linjapuheessaan: "Velkavaihde ei saa jäädä päälle"

43:30
Katso puhe kokonaisuudessaan MTV Uutiset Livestä!

Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko on pitänyt linjapuheensa Helsingissä keskustakirjasto Oodissa. Saarikko valittiin keskustan puheenjohtajaksi 5. syyskuuta puoluekokouksessa Oulussa.

Marinin hallitus päätti juuri ensi vuoden budjetista, jonka alijäämä on 10,8 miljardia euroa. Saarikon mukaan velkavaihde ei saa jäädä päälle koronakriisin jälkeen.

– Velalla voimme ostaa aikaa, mutta emme ratkaista ongelmiamme. Meidän pitää rakentaa koko ajan polkua ulos ja miettiä, miten talous tasapainotetaan, kun korona ei enää sanele politiikan tärkeysjärjestysten listaa. Sanon tämän vahvasti: Keskusta on valmis rohkeisiin uudistuksiin, sanoi Saarikko linjapuheessaan.

Saarikon mukaan talouden pohjan vahvistuminen vaatii työllisyyden kasvua ja uudistuksia. Uudistuksista keskustalle tärkeimmät ovat hänen mukaansa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sosiaaliturvan uudistaminen.

– Korostan, että leikkauksia ja veronkorotuksia tarvitaan sitä vähemmän, mitä rohkeammin tehdään julkisen talouden kestävyyttä vahvistavia uudistuksia, sanoi Saarikko.

Saarikon mukaan minimitavoitteena tulee olla, että julkisen talouden velkasuhde saadaan vakautettua kymmenen vuoden aikahaarukassa vajaaseen 80 prosenttiin suhteessa BKT:hen. Julkisen talouden pitää vahvistua noin 5 miljardilla eurolla.

Saarikon mukaan strategisen investointiohjelman kehittäminen entisen puheenjohtajan Katri Kulmunin ohjelman pohjalta tulee olemaan keskeinen osa keskustan omaa talous- ja elinkeinopoliittista valmistelua.

Keskusta kiirehtii hallituksen toimia positiivisen luottorekisterin luomiseksi ja maksuhäiriömerkintöjen poistumiseksi, kun velka on maksettu.

Saarikon mukaan puolueen varapuheenjohtaja Markus Lohi lähtee johtamaan ihmisten velkaantumisen ehkäisytyötä osana keskustan talouspoliittisen ryhmän toimintaa.

Keskusta käynnistää myös monipaikkaisen Suomen ohjelman valmistelun, ja työtä lähtee johtamaan puolueen varapuheenjohtaja Petri Honkonen.

Saarikko kertoi myös, että keskusta aloittaa lisäksi ohjelmatyön suomalaisemmasta Euroopasta. Työtä lähtee johtamaan puolueen varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja