Keskustan konkaripoliitikko toivoo puolueen löytävän riveistään "järkyttävän vahvan tyypin" – Seppo Kääriäinen pitää Kulmunin ratkaisua suoraselkäisenä

5:00
Näin konkaripolitikko Seppo Kääriäinen kommentoi Katri Kulmunin eroamista ministerin tehtävistä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja Seppo Kääriäinen toteaa, että valtiovarainministerin tehtävistä eroaminen oli kova ja suoraselkäinen ratkaisu Katri Kulmunilta.

Kulmuni ilmoitti jättävänsä ministeritehtävänsä viestintävalmennusta koskevan kohun tiimellyksessä.

Kääriäinen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa kuitenkin yllättyneensä siitä, miten nopealla aikataululla asiat etenivät.

Kääriäinen toivoo, että keskusta löytää riveistään "järkyttävän vahvan tyypin" Kulmunin seuraajaksi.

Kääriäinen pitää todennäköisenä, että myös keskustelu keskustan puheenjohtajan paikasta alkaa, kun pöly valtiovarainministerin paikasta hieman laskeutuu.

Vanhanen: ”Tämä maa ei tarvitse nyt hallituskriisiä”

5:26

Eduskunnan puhemiehen, keskustan entisen puheenjohtajan Matti Vanhasen mielestä Kulmunin päätös erota tehtävistään oli selkeä ratkaisu.

– Hän päätyi aivan oikeaan johtopäätöksen itsensä kannalta ja ratkaisu on tehty, toteaa Vanhanen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Vanhasen mukaan valmennuksesta syntyneen rahasumman yhteismäärä oli sellainen, joka ilmeisesti Kulmunille itselleenkin oli yllätys. Vanhasen mukaan lisäksi ministerin ja puolueen puheenjohtajan välinen raja on veteen piirretty.

Vanhanen toteaa, että 56 000 euron summa viestintävalmennuksesta tuntuu yleisen ajattelun perusteella liian suurelta.

– Ilman muuta tämä summa oli vaikuttamassa Kulmunin johtopäätöksiin. Se näkyi näistä perusteluista, jotka hän (Kulmuni) esitti.

Vanhanen kertoo puolustavansa voimakkaasti sitä, että ministereillä pitää olla oikeus saada työnantajan puolesta kielikoulutusta.

– Nykyaikana ministeri on ministeriönsä ylivoimaisesti tärkein viestijä. Tätäkään ei pidä tämän tapauksen takia tyrmätä, etteikö ministeri voisi saada viestintään koulutusta.

Vanhasen mukaan tärkein kysymys tässä vaiheessa on se, mikä vaikutus Kulmunin tapauksella on parhaillaan olevan koronakriisin hoitamiseen ja hallituksen työskentelyyn.

– Tämä maa ei nyt tarvitse hallituskriisiä.

”Pääministerin ja valtiovarainministerin välillä henkilökemian toimittava”

MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo, että aamulla alkoi näkyä merkkejä, että Kulmunin tapauksessa olisi jotain tapahtumassa.

– Aamulla itselläni alkoi poliittinen nenä väpättämään siihen suuntaan, että jotain tässä on tapahtumassa. Tuli vielä uusia tarkentuneita tietoja näistä valmennuksista.

Lehtimäki toteaa, että Kulmunin ministeritehtävien ja puheenjohtajan toimien perehdytykset ja valmennukset olivat menneet sekaisin

– Suurin ongelmahan oli se, että kaikki nämä vietiin laskulla sekä työ- ja elinkeinoministeriöön että sitten myöhemmin valtiovarainministeriöön. Osalle laskuista oikea osoite olisi ollut keskustan puoluetoimisto.

Lehtimäki kertoo, että nimenomaan pääministerin ja valtiovarainministerin akselilla pitää olla luottamusta ja toimiva henkilökemia, jos joudutaan tekemään kaikkien kannalta ikäviä päätöksiä, joita koronakriisin hoito edellyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja