Keskity minuutti ja lue vinkit mielen sekä työn hallintaan

Tietomäärän kasvaessa ihmisten keskittymiskyky on koetuksella. Ärsykkeitä ja uusia viestintäkanavia on sosiaalisen median myötä tullut lisää. Miten hallita informaatiota, joka vuotaa yli äyräiden?

Tietomäärässä kahlaaminen on tuttua jokaiselle. Sen vaikutuksesta keskittymiskykyyn kertoo amerikkalaistutkimus, jonka mukaan älypuhelimien käyttäjät vilkaisevat puhelimiaan kuuden ja puolen minuutin välein eli yhteensä noin 150 kertaa päivässä.

Amerikkalaiskirjailija Tony Schwartz on sanonut, että aivot ovat digitaalisesta tiedosta ylikuormittuneita. Schwartz vertaa tilannetta alati täyttyvään vesilasiin, josta päällimmäinen vesi valuu aina pois uuden tullessa tilalle. Tulos on, että muistamisesta tulee vaikeaa ja mielessä pysyvät vain juuri sen hetkiset asiat tai tehtävät työt. Olo on ylikuormittunut eikä loputtomasta määrästä tietoa voi muodostaa merkityksellistä kokonaisuutta.

Schwartzin helpoilla vinkeillä voit parantaa keskittymistäsi ja työn sekä vapaa-ajan laatua.

Luo päivärutiinit

Tee tietyt asiat aina samaan aikaan samalla lailla kuin pesisit hampaat aamuin ja iltaisin. Et enää tuhlaa energiaa tehtävien töiden suunnittelemiseen, kun teet ne rutiininomaisesti päivittäin.

Mieti viestintävälineiden tärkeyttä

Käytä vain niitä välineitä, joita todella tarvitset. Esimerkiksi työsähköpostin vilkuileminen vapaa-ajalla ei ole suositeltavaa.

Panosta taukoihin ja vapaa-aikaan

Ihminen on luotu rytmiin, missä vaihtelevat lepo ja toiminta. Tutkijoiden mukaan syvälliseen ajatteluun pääseminen edellyttää taukoja, joilla on myös hyvä vaikutus luovuuteen ja tuottavuuteen.

Toimi täysillä vapaa-ajalla ja töissä

Useimmat elävät harmaalla alueella eli töissä on vaikea keskittyä täysillä töihin ja lomalla pitää työasiat poissa mielestä. Oman energian tiedostava käyttäminen auttaa keskittymään yhteen asiaan kerrallaan eikä mieli ala harhailla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja