Mainos

Keski-ikä 92 vuotta – MTV seuraa sotainvalidien viimeistä juhlaa suorana ja somessa

Sotainvalidien veljesliitto juhlii tänään 75-vuotista taivaltaan. Kyseessä on liiton viimeinen iso juhla, onhan elossa olevien sotainvalidien keski-ikä jo 92 vuotta. MTV seuraa juhlatilaisuutta suorana nettisivuillaan sekä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Suoraa lähetystä voi seurata myös MTV Katsomossa.

– Paikalle pääjuhlaan on tulossa väkeä kaikista piireistä, myös maakunnista busseilla ja junilla. Mutta ihan viime päivinäkin on tullut ilmoittautumisten peruutuksia. Moni olisi kovasti halunnut tulla, mutta ovat todenneet, että päivä ja matka ovat liian pitkiä, kertoo Sotainvalidien veljesliiton tiedottaja Marja Kivilompolo.

Juhla on siis voimankoetus kaikille osallistujille, mutta myös järjestäjille. Paikalle pääjuhlaan Messukeskukseen saapuu paljon iäkästä väkeä, joka kulkee hitaasti ja liikkuu apuvälineiden avulla. Paikalle saapuu arviolta 800 sotainvalidia, puolisoa, leskeä ja tukijäsentä. MTV Uutiset näyttää pääjuhlan suorana verkkosivuillaan alkaen klo 13.50.

Lähes 4000 sotainvalidia

Sotainvalideja oli vuoden 2014 lopussa elossa 3 910, puolisojäseniä 10 500. Suurin osa sotainvalideista asuu yhä kotonaan.

Sotainvalidien Veljesliitto jatkaa toimintaansa 2020-luvun alkupuolelle asti huolehtien viimeisistä jäsenistään. Sen jälkeen liitto lopettaa toimintansa. 

Juhlapäivä on jo alkanut seppeleen laskulla Hietaniemen hautausmaalla aamuyhdeksältä sekä juhlajumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa kello 10. Varsinainen pääjuhla alkaa kello 14, ja sotainvalidien autokulkue vaikuttaa liikenteen kulkuun Helsingin keskustassa alkaen kello 13.

Vuonna 1966 autonkuljettajien International Chauffeur Club aloittama Kaunialan ajot on kyydinnyt sotainvalideja vuosittain vaihtuvaan virkistyspaikkaan. Toiminta päättyi kaksi vuotta sitten, mutta Veljesliiton juhlan kunniaksi autokyyti tarjotaan sotainvalideille vielä kerran.

22 auton saattue yhdistyy Pohjoisesplanadin ja Mannerheimintien kulmassa n. klo 13.30 jatkaen kohti Messukeskusta (Mannerheimintie - Helsinginkatu - Vauhtitie - Savonkatu - Ratapihantie - Rautatieläisenkatu - Messukeskus).

Juhlaohjelman upein kohta lienee yhdessä laulettava Maamme-laulu. Juhlapuheen pitää Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sotainvalidin puheenvuoron professori Veijo Saloheimo Joensuusta.

Lue iltapäivällä verkkosivuiltamme ja mm. Facebook- ja Instagram-tileiltämme, mitä mieltä veteraanit ovat mm. Venäjästä ja turvapaikanhakijoista.

Näin juhlasta MTV Uutisille kommentoi 96-vuotias Tauno.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.