Kesän herkulliset jäätelöreseptit

Lämpimänä kesäpäivänä kuuluu nautiskella jäätelöä. Kylmä herkku sopii mainiosti moneen jälkiruokaan ja leivonnaiseen. Katso suussa sulavat jäätelö-reseptit ja nauti!

Mansikkatorttu syntyy kätevästi valmiista kauramurotaikinasta, mansikoista ja jäätelöstä. Pohjan voi paistaa jo etukäteen, jäätelö ja mansikat lisätään juuri ennen tarjoilua.

Jäätelö-mansikkatorttu

1 pkt kauramuro- tai Cookies suklaamurotaikinaa
n. 1 dl mansikkamehua
2-3 dl mansikkasurvosta tai -hilloa
n. 1 litra jäätelöä
koristeeksi: n. ½ litraa mansikoita

Sulata taikina, painele se voidellun ja leivitetyn piirakkavuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille. Kypsennä 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 8-12 min, varo paistamasta liikaa.

Kostuta jäähtynyt pohja mehulla. Levitä päälle mansikkasurvos tai -hillo. Ota jäätelöstä palloja tai paloja ja lado ne nopeasti tortun päälle. Mikäli et tarjoile torttua heti, säilytä se pakastimessa tarjoiluun asti. Koristele mansikoilla ennen tarjoilua.

Piirakkavuoan halkaisija noin 28 cm, esimerkiksi sydämenmuotoinen vuoka noin 10 henkilölle.

VINKKI: Voit tehdä saman mustikoilla tai vadelmilla.

Uunijäätelö

Pohja:

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan kuori raastettuna
Marja-jäätelöseos
0,5 l marjoja (pakaste)
1 rkl sitruunamehua
0,5 l jäätelöä

Marenki:

4 valkuaista
2,5 dl tomusokeria

Tee pohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä jauhot keskenään ja ripottele vaahdon joukkoon samalla hellästi sekoittaen. Mausta taikina sitruunankuorella.

Kaada tasaiseksi sekoitettu taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa n. 10 minuuttia. Jäähdytä pohja ja irrota se vuosta.

Mausta pehmeän kohmeiset marjat sitruunamehulla ja kaada ne kakkupohjan päälle. Viipaloi jäätelöä marjojen päälle ja tee marenki.

Mittaa marenkiainekset kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vuoraa kakku marengilla. Älä jätä mihinkään aukkoja, sillä muuten jäätelö sulaa ja valuu paistoastiaan.

Paista uunijäätelöä 250 asteisessa uunissa 2-4 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoile välittömästi.

Raparperi-omenakeittoa ja pistaasijäätelöä

7 dl vettä
2 dl sokeria
2 kanelitankoa
200 g raparperia
1 omena
1-2 rkl perunajauhoja
2 rkl kylmää vettä

Pistaasijäätelö:
8 palloa jäätelöä
1 dl pistaasipähkinöitä
0,5 dl mantelirouhetta

Kiehauta kattilassa vesi ja lisää joukkoon sokeri sekä kanelitangot. Keitä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon pieneksi leikatut raparperi- ja omenakuutiot.

Keitä seosta 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi kattilaan vesitilkkaan sekoitettu perunajauho, sekoita ja anna kiehahtaa. Jäähdytä keitto kylmäksi ja kaada lautaselle.

Hienonna pähkinät rouheeksi lautaselle ja lisää sekaan mantelirouhe. Pyörittele jäätelöpallot seoksessa. Nosta kuorrutettu jäätelö keiton päälle ja nautiskele.

Kesän jäätelömaljat

250 g (1/2 l) mansikoita
2-3 nektariinia tai persikkaa
1 l vaniljajäätelöä
n. 1/2 ps (à 150 g) wiener nougat crush -rouhetta

Lohko tai viipaloi mansikat ja kuutioi nektariinit. Paloittele jäätelö tai tee jäätelöstä palloja.

Annostele jälkiruokamaljoihin mansikoita, nektariineja ja jäätelöä. Ripottele päälle nougatrouhetta.

Jäätelöannokset suklaamurotikuilla

Jäätelöannokset:

murustettuja cookies suklaatikkuja
appelsiini- tai aprikoosihilloa tai muuta hilloa
viinirypäleitä, (ananas)kirsikoita, persikoita, papaijaa ja tähtihedelmää ja/ tai marjoja: mansikoita, karpaloita jne.
vaniljajäätelöä
suklaatikkuja
(suklaakastiketta)

Cookies suklaatikut noin 16 kpl:

1 pkt Cookies suklaamurotaikinaa (400 g)

Leikkaa murotaikinapaketin kumpikin taikinalevy kohmeisena kahdeksaksi pitkäksi suikaleeksi. Voit paistaa suikaleet sellaisenaan, kääntää ne kierteelle tai pyritellä pyöreämmiksi tangoiksi.

Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 8 min. Paistettaessa kannattaa olla hyvin tarkkana, että tikut eivät ole liian kauan uunissa ja pala.

Pilko hedelmät. Kokoa annokset ohjeen järjestyksessä jäätelömaljoihin. Laita annosmaljoihin pohjalle murustettua suklaamurotikkua, sen jälkeen hilloa ja hedelmäpaloja sekä vaniljajätskipalloja. Aseta lopuksi joka annokseen varovasti 2-3 suklaatikkua pystyyn. Ole tarkkana etteivät tikut katkea. Voit halutessasi lisätä annokseen suklaakastiketta.

Lue myös:

    Uusimmat