Kesämyrsky riepotteli tänään Suomea, jopa yli 33 m/s -puhureita – oululainen Virpi: "Täällä meinasi tukka lähteä päästä"

0:43
Video: Myrskytuulet ovat puhaltaneet Perämerellä hiuksia riipivällä voimalla.

Myrsky on katkonut tänään sähköjä tuhansilta kotitalouksilta eri puolilla maata ja aiheuttanut harmia liikenteessä. Illan mittaan tuuli laantuu, mutta huomennakin se voi aiheuttaa päänvaivaa esimerkiksi päättäjäisjuhlijoille.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että tuuli on puhaltanut tänään myrskylukemissa maan keski- ja pohjoisosissa. Kaikkein kovimpia tuulet ovat olleet Pohjanmaan rannikolla sekä Etelä-Lapin ja Kainuun tunturialueilla.

– Kaikkein voimakkain tuuli on mitattu Hailuodossa, jossa puuska ylsi aamulla 33,6 metriin sekunnissa. Myös Lapin eteläosissa puuskat ovat olleet tunturissa yli 25 metriä sekunnissa.

Rintaniemen mukaan kesämyrskyksi lukemat ovat aika kovat.

– Tähän aikaan vuodesta voimakkaat tuulet ehkä tyypillisemmin liittyvät ukkospuuskiin. Nyt ei ollut kuitenkaan kyse niistä, vaan ihan rehellisestä myrskymatalapalaineesta.

Kova tuuli voi riepottaa päättäjäisten pihajuhlia

Matalapaineen keskus on liikkunut tänään iltapäivän aikana pohjoisemmaksi.

– Nyt illansuussa näyttää siltä, että tuuli ei yllä enää puuskissakaan myrskylukemiin, eli yötä kohden myrsky heikkenee.

Sää kuitenkin jää Rintaniemen mukaan tuuliseksi, mikä voi aiheuttaa päänvaivaa päättäjäisten pihajuhlissa huomenna.

– Huominen ei ole enää myrskyisä mutta länsituuleltaan kuitenkin koko maassa voimakas, eli kyllä se päättäjäisiä varmaan vähän riepottelee. Edelleen kaikkein voimakkaimmin tuuli puhaltaa Pohjanmaan rannikolla.

Tuuli laantuu Rintaniemen mukaan vasta ensi viikolla.

– Heikkotuulisempaa hetkeä saadaan odottaa vähän aikaa. Vielä alkuviikko ollaan länsivirtauksen kulkureitillä, mutta vähitellen se alkaa tuoda meille lämpöisempää ilmaa.

Sähköjä edelleen poikki

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksella oli tänään noin 110 myrskyn aiheuttamaa tehtävää. Varsinkin rannikkoalueella puita kaatui liikenneväylille, rakennusten päälle ja sähkölinjoille. Lisäksi tuuli irrotti kattopeltejä. Moneen kohteeseen päästäkseen palomiehet joutuivat raivaamaan puita reitiltään.

Kovan merenkäynnin takia Hailuodon lauttaliikenne oli joitakin tunteja keskeytyksissä.

Myrskyn radalle kaatama puu keskeytti puolestaan junaliikenteen Oulun ja Kemin välillä. Kaatunut puu rikkoi Rataliikennekeskuksen mukaan sähköradan rakenteita Olhavassa.

Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan, että Keski-Suomessa tuuli edesauttoi osaltaan Karstulan Peurannevan turvetuotantoalueella syttyneen palon leviämisen noin hehtaarin alueelle. Suureksi luokiteltuun paloon hälytetyt kuuden paloaseman yksiköt saivat palon rajatuksi ennen sen leviämistä metsään.

– Myös 4 maastopaloa, 2 liikenneonnettomuutta, 2 öljyvahinkoa, pieni rakennuspalo ja erilaiset tarkastus- ja varmistustehtävät mahtuivat iltapäivän tunteihin, päivystävä päällikkö Risto Helminen kertoo.

Ilta-Sanomat uutisoi, että Raahessa kaupungin poliisiaseman katto lähti osittain irti tuulen voimasta.

Iltayhdeksältä sähköt olivat poikki vielä noin 5 000 kotitaloudelta eri puolilla maata.

Yllä olevan videon kuvannut oululainen Virpi kuvasi tuulen voimakkuutta hiuksia riipiväksi.

– Täällä meinasi tukka lähteä päästä, Virpi kauhisteli MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja