Kesämökit käyvät kaupaksi

Kesämökkien kauppa on käynyt alkuvuonna vilkkaana. Kiinteistönvälittäjien mukaan kaupantekoa jarruttaa lähinnä hyvien kohteiden puute; tasokkaita rantamökkejä ei ole tarpeeksi tarjolla. -Kentältä tulleiden tietojen mukaan kysyntä on yllättävänkin kova, mutta kysyntä ja tarjonta ei oikein ole kohdanneet, verkostopäällikkö Ari Pyynönen PSW-Kiinteistömaailmasta sanoo.

Jos mökki on ison vesistön äärellä, kohtuumatkan päässä pääkaupunkiseudulta, hyvin varustettu tai sellainen että sen kohtuullisin kuluin saa melkein ympärivuotiseen käyttöön, se ei kauan välittäjällä vanhene. Kuivan maan ns. mummonmökit sen sijaan eivät juuri ostajia kiinnosta, vaikka niitä olisi hyvin tarjolla. -Asiakkaat haluavat laatua ja ovat valmiita myös maksamaan siitä. Halutaan vähän parempaa, mukavuuksia ja hyvä sijainti, Huoneistokeskuksen Länsi-Suomen aluejohtaja Anne Lehmuskoski sanoo.

Hinnat ainakin hienoisessa nousussa

Valmiita tilastoja hintojen kehityksestä kiinteistönvälittäjillä ei ole, mutta PSW:n Pyynönen arvelee, että parhaat rantamökit ovat saattaneet viime vuodesta kallistua jopa 10 prosenttia. Huoneistokeskuksen Itä- ja Pohjois-Suomen aluejohtaja Seppo Rantalainen huomauttaa, että yksittäisten mökkien keskimääräistä hintakehitystä on vaikea arvioida, kun mökkien laatu, sijainti ja muut hintaan vaikuttavat tekijät vaihtelevat niin kovasti. -Jos jokin keskivertomökki olisi olemassa, niin muutaman prosentin nousu sen hintaan on hyvinkin voinut tulla, Rantalainen sanoo.

Lehmuskosken Länsi-Suomesta saamien tietojen perusteella tavalliset mökit eivät juuri olisi viime vuodesta kallistuneet. Sen sijaan ns. uniikkikohteiden kysyntä ja hinnat ovat nousseet ja niistä on tehty myös kauppoja entistä enemmän. Uniikkikohde voi olla vaikka kokonainen oma niemeke, tunnettu tila tai loistopaikalla ison kaupungin läheisyydessä sijaitseva huvila, joiden hinnat nousevat jo reippaasti päälle miljoonan markan.

Mökin ostoon ei oteta lainarahaa

Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintarekisterin ennakkotietojen perusteella loma-asuntoja tai tontteja myytiin kesäkuun alkuun mennessä noin 4 500 eli kolmanneksen enemmän kuin edellisenä vuonna. Rahaa alkuvuoden kaupoissa liikkui saman tilaston mukaan noin 30 prosenttia vuoden takaista enemmän, eli hinnat olisivat nousseet samaan tahtiin kauppojen määrän kanssa.

PSW:n Pyynönen arvelee, että kesämökkien hintakehitystä hillitsee se, että mökin ostoon ei haluta ottaa isoja lainoja. -Mökkikaupassa oman rahan osuus on perinteisesti ollut paljon suurempi kuin asuntokaupassa, hän huomauttaa. -Se pitää hintoja kurissa. Tämän vuoden hintakehityksen perusteella en kuitenkaan uskalla lähteä veikkaamaan, mitä tapahtuu ensi vuonna, Pyynönen sanoo.

Unelmamökin hinnan välittäjät haarukoivat 400 000 - 900 000 välimaastoon, tasosta ja sijainnista riippuen. 250 000 markalla hyvää rantapaikkaa ei enää kohtuuetäisyydellä Helsingistä tahdo löytyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja