Kesälomakohde hakusessa? Seitsemän vaihtoehtoa suosikkikaupungeille

Moni suomalainen sisällyttää kesälomaansa reissun ulkomaille. Jos perinteiset kohteet on jo koluttu tai toiveena on välttää suurimmat turistirysät, kannattaa harkita jotakin matkahakukone momondo.fin listaamista seitsemästä vaihtoehdosta.

Ranska: Bordeaux, ei Pariisi

Bordeaux on paljon muutakin kuin punaviinin maanpäällinen paratiisi. Kaupungissa yhdistyvät uniikilla tavalla hienostunut uusklassinen loisteliaisuus, vanhanaikainen perusranskalainen charmi sekä nykypäivän arki. Parhaiten siihen voi tutustua vuokraamalla pyörän ja suuntaamalla kohti nähtävyyksiä leveää Garonne-joen rantakatua pitkin.

Jos haluaa pois kaupungin hulinasta, voi vuokrata auton ja hurauttaa pohjoiseen Médoc-alueen maailmankuuluille viinitarhoille. Länsirannikolla voi nauttia ostereita ihastuttavassa Arcachonin rantakaupungissa, samoilla vanhojen rannikkomäntyjen seassa Landes-metsässä tai surffata Biskajanlahden aalloilla.

Yhtä nähtävyyttä ei ainakaan kannata jättää väliin – länsirannikolla 60 kilometrin päässä Bordeaux’sta sijaitsee Euroopan suurin, 107 metriä korkea hiekkadyyni Dune du Pilat.

Italia: Catania, ei Palermo

Sisilian toiseksi suurin kaupunki Catania peittyi sulan laavan alle Etnan tulivuorenpurkauksessa vuonna 1669. Uudelleen kaupunki tuhoutui Sisilian maanjäristyksessä vuonna 1693. Nykyisin Catanian restauroitu keskusta kuuluu Unescon maailmanperintölistalle, ja kaupunki on raikas vaihtoehto tungokseen asti täynnä olevalle Palermolle.

Dekadentin Piazza del Duomo -aukion läpi kulkiessa pääsee tutustumaan kaupungin loistavaan barokkityyliin. Pysähdy nauttimaan kupillinen espressoa ja seuraa sen jälkeen mustasta laavakivestä rakennettuja taloja kaupungin itäosaan kuuluisalle Catanian kalatorille, jossa voi maistella Joonianmeren antimia.

Rentoutumiseen sopivat hyvin kaupungin eteläosassa sijaitsevat La Playan hiekkarannat tai Riviera dei Ciclop, joka on vain 20 minuutin ajomatkan päässä kaupungista pohjoiseen.

Itäinen Eurooppa: Gdansk, ei Budapest

Gdanskia kehutaan Puolan parhaaksi kesälomakohteeksi. Matkailijat ovat vasta löytämässä tämän yli tuhat vuotta vanhan Itämeren satamakaupungin ja sen aarteet. Kaupungin ihastuttavimpia alueita on keskustan tuntumassa sijaitseva Śródmieście, jonka mukulakivinen Mariacka-katu on uuden ruokakulttuurin keskus. Estimo Klub Atkora on yksi alueen parhaimmista ravintoloista.

Kun vatsa on saatu täyteen, kannattaa suunnata tyyliltään goottilais-renessanssimaiseen kaupungintaloon ja sen yhteydessä sijaitsevaan Gdanskin historialliseen museoon. Näissä vaikuttavissa ja kauniissa rakennuksissa voi tutustua kaupungin historiaan aina 1200-luvulta Hansaliiton ajoilta 1980-luvun kommunismin väistymiseen.

Museovierailun jälkeen voi kiivetä rappuset kaupungintalon 50 metriä korkeaan vartiotorniin. Sieltä avautuu panoraamanäköala äskettäin kunnostetun Vanhankaupungin hollantilaistyylisiin, karamellinvärisiin rakennuksiin sekä 30 kilometrin pituiselle merenlahdelle.

Balkan: Tirana, ei Dubrovnik

Vielä 1990-luvun alussa tässä Albanian pääkaupungissa ei turisteja nähty. Nykyisin Tiranasta löytyy trendikästä balkanilaista kulttuuria, ja se on mitä mainioin kesäkohde.

Köysiradalla pääsee Dajti-vuoren kansallispuistoon, josta laskeutumisen jälkeen voi nauttia erinomaisia ja uskomattoman halpoja mereneläviä Ish-Bllokun alueen kuppiloissa.

Upea Kansallismuseo ja vanha pyramidirakennus, joka rakennettiin entisen sosialistijohtajan Enver Hoxhan muistoksi, ovat oikeastaan Tiranan ainoita huomattavia maamerkkejä. Nähtävyyksien sijasta kaupungista tekee vierailemisen arvoisen sen elämäniloiset asukkaat. Heihin voi törmätä nauttimassa makeaa albanialaista viiniä ja istuskelemassa Kansankunnan marttyyreiden bulevardilla (Dëshmorët e Kombit Boulevard). Kaupungin värikäs historia heijastuu kadun arkkitehtuurissa, joka on sekoitus ottomaanista, italialaista, fasistista ja iloisen värikästä postmodernistista tyyliä.

Yhdysvallat: Seattle, ei New York

Seattle on tunnettu sateisesta ja tuulisesta säästä sekä horisontissa häämöttävästä lumihuippuisesta Mount Rainier -vuoresta. Sinne heinä-syyskuussa matkaava pääsee kuitenkin nauttimaan lämpimästä säästä, suolantuoksuisesta sinisestä taivaasta ja ikivihreistä puista. Seattlea kutsutaan smaragdikaupungiksi juuri ikivihreiden metsiensä ansiosta.

Luonnonkauneuden lisäksi tämä viehättävä Tyynenmeren rannalla sijaitseva kaupunki tarjoaa Pohjois-Amerikan parhaan kulttuuriannin. Nykytaiteen uusimmat teokset voit katsastaa University Districtin erinomaisessa Henry Art Galleryssa. Musiikkielämyksiä kaupunki tarjoaa niin improvisaatio-electrosta, jazzista kuin uudesta grungestakin pitäville. Café Racerin baari ja klubi on suosittu yöelämän keskus.

Seattlen ruokakulttuuriin kannattaa tutustua keskustan suositussa Pike Place Marketissa. Vilkas kauppahalli on täynnä käsitöitä, ruokaa ja monenmoisia yrityksiä. Hörppää kahvit alkuperäisessä Starbucksissa tai nauti bisque-äyriäiskeittoa legendaarisessa Pike Place Chowder -ravintolassa.

Maputo.

Afrikka: Maputo, ei Kapkaupunki

Ota hippunen Rio de Janeiroa sekä ripaus Havannaa ja Lissabonia, sijoita ne Intian valtameren rannalle ja lopputuloksena on Mosambikin pääkaupunki Maputo. Se on kesällä yksi viehättävimmistä ja miellyttävimmistä Afrikan pääkaupungeista.

Kaupungin urbaani alue on pieni ja keskitetty. Leveiden bulevardien varrella on lukuisia Portugalin siirtomaa-ajan rakennuksia sekä vehreitä puutarhoja marxismin ajan asuinkortteleiden ja nykyaikaisten korkeiden rakennusten seassa. Maputon kohokohtia ovat sen eläväiset asukkaat ja ruokatarjonta. Voimakkaiden afrikkalaisten piri piri -ruokien reseptejä on muokattu Latinalaisen Amerikan mausteilla.

Ihastuttava paikka rentoutumiseen löytyy Xefina Grande -saaren upeilta rannoilta, jotka ovat 30 minuutin laivamatkan päässä kaupungin satamasta.

Etelä-Amerikka: Bogota, ei Rio de Janeiro

Vilkkaassa Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa on yli 7,5 miljoonaa asukasta. Siellä yhdistyvät Etelä-Amerikan eri kulttuurit, historiat ja ruokaperinteet. Samalla Bogota on kuitenkin säilyttänyt oman jäljittelemättömän kolumbialaisen sähäkkyytensä.

Nähtävyyksiin tutustuminen kannattaa aloittaa La Candelarian alueelta. Tällä mukulakivisellä keskustan alueella sijaitsevat niin Smaragdimuseo (Museo Internacional De La Esmeralda) kuin Espanjan siirtomaa-ajalta säilynyt San Agustinin barokkikirkko.

Kiemuraisia ja tunnelmallisia pikkukatuja pitkin pääsee Chapinero-alueen ylelliseen Parque de la 93 -puistoon, josta on tyylikästä yöelämää, uniikkeja vaateputiikkeja ja lukuisia erinomaisia kolumbialaisia kahvikauppoja. Uskomattoman näköalan Andeille tarjoava vehreä virkistysalue on mitä parhain paikka rentoutumiseen ja auringosta nauttimiseen.

Lähde: Momondo.fi

Lue myös:

    Uusimmat