Kesäloma vaikuttaa parisuhteeseen – näin vältät riidat ja löydät läheisyyden

Kesälomien loputtua suomalaiset hakevat apua parisuhdeongelmiinsa. Mitä kesälomalla oikein tapahtuu, ja miten ristiriidat parisuhteessa voisi välttää?

Kun kesäloman aika pitkän talven jälkeen koittaa, on lomalla kaksi toisistaan hämmentynyttä aikuista. Ongelmia aiheuttavat alkoholi, mustasukkaisuus ja se, ettei rutiinia yhdessä olemiselle ole pitkän talven jälkeen.

– Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että nykyään tavallisetkin parit päätyvät eroon. Tavallinen pari on pari, jolla muuten menee hyvin, mutta… Mutta-sanan jälkeen tulevat esille syvä henkilökohtainen yksinäisyys sekä hellyyden- tai ymmärryksenpuute, kertoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

– Nainen sanoo usein, ettei hän tunne olevansa arvostettu. Mies taas tuntee, että toinen on jo luovuttanut eikä hän merkitse toiselle mitään. 

Vaarasen mukaan tällaisista parisuhteista puuttuu kaksi tärkeää asiaa. 

– Kumppanin huomioon ottaminen ja parisuhteen asettaminen ykköseksi. Meillä vallitsee vieläkin suuri väärinkäsitys siitä, että perheen perustamisen jälkeen parisuhde menee siinä sivussa itsekseen. 

Mitä näiden tavallisten parien sitten tulisi tehdä, jotta suhde kestäisi ja yksinäisyys katoaisi? Vaarasen mukaan ajattelutapoihin ja tärkeysjärjestykseen on tehtävä suuria muutoksia. 

– Parisuhde on elämän suurin investointi. Siihen on asetettu eniten aikaa, latausta, unelmia ja toiveita, vaikkeivat ne aina arjessa näy. Parisuhde kuitenkin perustuu siihen, että asioita toteutetaan ja tulevaisuutta rakennetaan yhdessä.

Heli Vaarasen vinkit onnistuneeseen kesälomaan

1. Ole ajoissa

Ole ajoissa, kun syötte yhdessä tai teillä on yhteinen, sovittu ilta. Ajoissa oleminen on vahva signaali siitä, että arvostaa kumppania.

2. Ajattele kumppanisi parasta

Kun ajattelet kumppanisi parasta, se tarttuu, ja hänkin seuraavaksi ajattelee sinun parastasi.

3. Jaa lastenhoitoa

Vuorotelkaa. Jotkut naiset ajattelevat tietävänsä yksinoikeudella, miten lasta hoidetaan oikein. Kannustan näitä naisia rentoutumaan ja antamaan toisen hoitaa lasta eri tavalla. Ihmiset ovat erilaisia, ja heillä on erilaiset tavat ajatella ja tehdä asioita. Parisuhde on siihen sopeutumista. Lastenhoitoa kannattaa jakaa jo pikkuvauva-ajasta lähtien.

4. Kysy, miten voin auttaa

Jos et voi auttaa, olet ainakin kysynyt.

5. Pese omat pyykit ja astiat

Kukaan ei halua siivota lomalla toisen sotkuja. Pahinta on, jos joku tekee näin ja jälkikäteen ilmoittaa, että siivosin koko loman jälkiäsi. On vaarallinen ansa, jos yksi palvelee toista ja jälkikäteen ilmoittaa olevansa tyytymätön.

6. Harrasta kesäseksiä

Voiko olla romanttisempaa ja vihreämpää ympäristöä kuin suomalainen luonto niittyineen ja latoineen? Irrotteluun ei ole ikärajoja, ja siitä tulee iloisia muistoja, joihin voi myöhemmin palata.

7. Vähennä television ja sosiaalisen media käyttöä

Katselkaa mieluummin toisianne. Älä kuitenkaan sano toisen lihoneen tai vanhentuneen. Sanokaa kauniita asioita.

8. Yllätä herkuilla tai retkellä

Joku ajattelee, että eihän lomalla jaksa nähdä vaivaa, mutta juju on siinä, että on aika tehdä suuri ajatusten muutos. Ei toimi, että yksi tekee kesästä toiseen kaikki järjestelyt. Loma on loistava mahdollisuus muuttaa rutiineja. Jokainenhan on lähtökohtaisesti laiska, mutta palkinto, yksinäisyyden poistuminen, on vaivannäön arvoista.

9. Sano kiitos ja anteeksi

Molemmat sanat ovat tärkeitä. 

10. Hyväile

Hyväily on tärkeää silloin, kun seksille ei ole aikaa. Hyväilty ihminen on onnellinen ihminen.

11. Nosta parisuhde ykköseksi

Ja sano se ääneen puolisollesi.

12. Mieti tekoja

Mieti, mikä on se parisuhdeteko, jonka aiot itse tehdä tänä vuonna kumppanisi eteen. 

Lue myös:

    Uusimmat