Kesäkurpitsat talteen

Kesäkurpitsa tuottaa taas runsaasti satoa ja sen säilömisestä onkin tullut paljon kysymyksiä. Kesäkurpitsasta syntyy meheviä patoja, keittoja ja paistoksia ja sitä voi pakastaa kätevästi soseena. Kesäkurpitsasta saa myös herkullisia säilykkeitä. Tässä muutama vaihtoehto.

Kesäkurpitsa-sitruunamarmeladi

1 kg kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
3 sitruunaa
1/2 dl vettä
n.500 g hillosokeria

Kuori kesäkurpitsa, halkaise ja poista siemenet. Punnitse tarvittava määrä vasta tämän jälkeen. Kuutioi kesäkurpitsa pieneksi. Pese sitruunat hyvin. Kuivaa ja raasta kuori. Halkaise ja purista sitruunoista mehu.

Nosta kurpitsakuutiot ja vesitilkka kattilaan ja hauduta kuutiot pehmeiksi. Soseuta niin, että osa kuutioista jää sattumiksi tai halutessasi aivan tasaiseksi.

Lisää joukkoon sitruunamehu ja hillosokeri vähitellen samalla sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Lisää raastettu kuori mukaan keittämisen loppuvaiheessa. Tölkitä marmeladi mataliin tölkkeihin. Tarjoa paahtoleivän kera tai käytä esim. täytekakun väliin.

Kesäkurpitsa-punaherukkahillo/sose

1,4 kg kesäkurpitsaa kuutioina tai raasteena
0,6 kg punaherukoita
1-2 dl vettä
1 kg hillosokeria

Ylikasvaneet kesäkurpitsat sopivat hyvin erilaisiin säilykkeisiin hilloihin, marmeladeihin, soseisiin, etikkasäilykkeisiin jne.

Kuori kesäkurpitsa, halkaise ja poista lusikalla pehmeä sisäosa ja siemenet. Kuutioi hedelmäliha tai raasta se karkeaksi.

Mittaa vesi kattilaan, lisää kurpitsaraaste ja marjat. Kuumenna höyryäväksi. Lisää hillosokeri vähitellen sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 15-20 min. Jos haluat samasta erästä kahdenlaista säilykettä, nosta puolet hillosta toiseen kattilaan ja soseuta se esim. sauvasekoittimella. Tölkitä mataliin purkkeihin syntynyt sose. Anna hillon jäähtyä toisessa kattilassa puolisen tuntia ja tölkitä vasta tämän jälkeen. Neste ja marjat ja raaste pysyvät silloin tasaisesti koko hillossa. Säilytä viileässä.

Kurkku-kesäkurpitsasalaatt


i

3 avomaankurkkua
1 kesäkurpitsa
1 iso sipuli
tilliä

liemi:
1 1/2 dl rajamäen säilöntälientä
1 1/2 dl vettä
2 tl suolaa

Raasta kasvikset raastimen karkealla terällä ja hienonna sipuli ja tilli. Sekoita keskenään ja lado tölkkeihin. Kiehauta liemi ja kaada se kuumana tölkkeihin niin että salaatti peittyy. Jos liemi ei riitä kiehauta sitä lisää. salaatti on valmista parin päivän kuluttua.

Kesäkurpitsa-sipulipikkelsi

liemi:
4 dl vettä
2 1/2 dl väkiviinaetikkaa
2-3 dl sokeria
1-2 kanelitankoa
4 neilikkaa
2-3 palaa muskottikukkaa
1 tl kok. valkopippureita

1 kg kesäkurpitsaa
700 g sipulia
1-2 punaista paprikaa
tilliä

Sekoita liemen aineet teräskattilaan ja kiehauta. Raasta tai suikaloi sipulit ja kesäkurpitsa. Kuutioi paprika. Lisää liemeen ensin sipuli ja keitä 3-4 minuuttia. Lisää sen jälkeen kesäkurpitsa ja paprika ja keitä 5-10 minuuttia.

Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu tilli ja kiehauta. Kaada puhtaisiin kuumiin tölkkeihin. Sulje heti. Säilytä viileässä.

Jos käytät suurta kesäkurpitsaa tai kurpitsaa, koverra siemenet pois. Samantyyppistä säilykettä voit valmistaa myös avomaan kurkuista.

Lue myös:

    Uusimmat