Kesäjuhlien muistilista

Aika laittaa letkeät kesähitit soimaan ja istuttaa vieraat grilli- ja puutarhaherkkujen ääreen. Tarkista vielä muistilistalta, että kaikki hyvien kesäkemujen ainekset ovat koossa.

Oleellinen osa pihajuhlia on hyväntuulinen ja rento isäntäväki, jolla on aikaa rupatella vieraiden kanssa. Seuraavien seikkojen tarkistaminen ennen juhlien alkua kannattaa, jotta voit keskittyä täysillä seurusteluun.

Kausi näkyy pöydän väreissä

Unohda tylsän väriset tai kauteen sopimattomat pöydänpäällysteet. Ruokahalu herää värikkään tai kesäisillä aiheilla kuvioidun pöytäliinan äärellä. Lautasliinojen värimaailma jatkaa pöytäliinan, tablettien tai kaitaliinojen linjaa. Serviettien ei silti tarvitse välttämättä olla samaa sarjaa, kunhan vain katsot, että niitä riittää kaikille vieraille.

Liinat näyttävät juhlavammilta koristeellisissa renkaissa joko lautasen päällä tai sen vieressä. Kaupasta valmiina hankitut liinanpidikkeet voi halutessaan korvata solmimalla itse koristenauhasta suloisia rusetteja.

Onhan ottimet

Juhlan muodollisuusasteesta riippuu, viedäänkö pöytään tyylikäs posliiniastiasto vai tiskiurakkaa myöhemmin helpottava kertakäyttökattaus. Käy suunnittelemasi menu läpi ja huolehdi, että kaikille aterian osille on omat ruokailuvälineensä lautasista haarukoihin ja veitsiin. Keitto, salaatti ja leipä vaativat jokainen omat astiansa ja ottimensa.

Varaa aikuisille riittävästi viinilaseja tai kahvi/teekuppeja ja lapsille omat mukinsa mehua varten. Lämpimänä kesäpäivänä pöydältä on hyvä löytyä täysi vesikannu, josta vieraat saavat täydennettyä lasejaan joutumatta jättämään pöytäkeskustelua.

Biitsifiilis päälle

Pitkää kestipöytää rytmittävät suola- ja pippurisirottimet, joilla jokainen voi vaivatta maustaa annostaan mielensä mukaan. Kokeile asetella illalliskattauksen keskelle koristeiksi erikokoisia kynttilöitä sekä simpukoita ja rantakiviä. Persoonallisina kynttilänpidikkeinä toimivat hiekalla täytetyt lasten ämpärit, joita komppaavat pirteät rantalelut. Jätä pari vaasia täyttämättä siltä varalta, että vierailijat muistavat isäntäväkeä kukkasilla.

Takapihapippaloissa istuinten riittävyys on tärkeä huomiopiste. Osa kutsutuista istuu mahdollisesti taiteltavissa lisätuoleissa, jolloin kauniit tuolinpäällysteet yhdenmukaistavat kalusteiden ilmeen.

Tarjottavat esille

Kaiva esille erilaiset juomalasit ja välineistö drinkkien valmistukseen. Pullonavaajat, korkkiruuvit, siivilä, cocktail-tikut ja muu rekvisiitta houkuttelee vieraita sekoittamaan lempidrinkkejään. Nimet viinilaseissa estävät juomien sekoittumisen. Esimerkiksi jääsanko pöydällä pitää juomat raikkaina ja lähettyvillä. Lasinaluset kaikilla juhlapöydillä vähentävät siivouksen tarvetta pirskeiden päätyttyä.

Puutarhabileisiin kuuluvat lämmin grilli ja siellä tirisevät purtavat. Ennen kuin ensimmäiset kutsutut saapuvat paikalle, huolehdi, että sytykkeistä, hiilistä tai kaasusta, ei tule pulaa kesken kestien. Kata valmiiksi grillin oheen myös paistinlasta, pihdit, haarukka ja suti.

Karkota kuokkavieraat

Kynttilät ja öljylamput luovat bileisiin lämpimän atmosfäärin, joten varaa valonlähteille riittävästi pidikkeitä. Värien ja tuoksujen ei tarvitse hauskoissa pirskeissä olla yksi yhteen. Musiikki on tärkeässä osassa yleisen mielialan luonnissa. Viritä pöytäfiilis siis joko rauhallisen hempeäksi tai menevän riehakkaaksi oikeilla kappalevalinnoilla.

Varustaudu hyönteiskarkotteella, kuten hyttyskierukoilla, niin tunnelma ei mene pilalle kutsumattomien pikku kuokkijoiden takia.

Tarjoa vieraille päiväsaikaan myös varjoa katoksen tai valtavan piknik-aurinkovarjon katveessa. Hyvä ja huomaavainen idea on antaa käyttöön aurinkovoidepurkkeja. Viimeistele kekkereiden ympäristö ajamalla nurmikko ja siistimällä pensaat, jotta vieraat eivät koe saapuneensa viidakkokutsuille.

MTV3/www.home.ivillage.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja