Kerttu rakastui 13 vuotta nuorempaan mieheen – "Äiti ei hyväksynyt alkuunkaan"

Kerttu oli 37-vuotias, kun 24-vuotias Simo haki häntä ensi kertaa tanssimaan. Lähipiiri ei uskonut romanssin kestävän, osa vähän paheksuikin. Tänä kesänä he viettävät 30-vuotishääpäiväänsä.

– Jostain syystä minulle jäi mieleen hänen silmänsä, kun hän katsoi minua niin anovasti pyytäessään minua tanssimaan. Ensimmäisellä kerralla kävi kuitenkin niin, etten ehtinyt hänen kanssaan lattialle ollenkaan. Taisin olla sellainen menevä mimmi, nyt 69-vuotias Kerttu* muistelee.

Kerttu oli eronnut vuotta aikaisemmin väkivaltaisesta miehestään. Silloin hän oli päättänyt, ettei enää koskaan menisi naimisiin, ei kuuna päivänä.

Vaikka Kerttu ei ensitapaamisella ehtinyt tanssimaan, Simo ei luovuttanut.

– Kolmannella kerralla hän oli päättänyt, että nyt pistetään kaikki peliin, ja siitähän kaikki alkoi.

Simo ihastui Kerttuun niin, että hän istui usein pihalla odottelemassa, kun Kerttu palasi töistä.

– Naapurin Leenakin sanoi, että jos joku väittää, että jahtaat nuorempia, niin hän voi todistaa, että ei pidä paikkaansa.

Ikäero tuli yllätyksenä

Aluksi Kerttu ei edes tajunnut Simon olevan häntä melkein 13 vuotta nuorempi. Asia tuli ilmi vasta kun Kerttu alkoi odottaa heidän yhteistä tytärtään.

Kerttu kertoo, että ikäero häiritsi enemmän häntä kuin Simoa.

Raskaaksi tuleminen 37-vuotiaana mietitytti, olihan hänellä lapsia jo edellisestä liitosta, ja uusi suhdekin oli vielä tuore. Työkaveritkin sanoivat, että ei noin vanhana enää jaksa uutta vauvaa.

– Siinä sitten taistelin itseni kanssa ja mietin mitä teen, annanko sille suhteelle mahdollisuuden. Jos olisin tehnyt abortin, niin olisi varmaan suhdekin päättynyt.

Simoa ikäero ei haitannut. Hän oli luonteeltaan muutenkin rauhallisempi kuin temperamenttinen Kerttu.

Simo oli aivan toista maata kuin Kertun entinen aviomies, kiltti ja auttavainen.

– Ehkä se, että oli turvallinen olo, eikä tarvinnut pelätä lyömistä, vaikutti paljon tulevaisuuteen.

Kerttu sai kannustusta myös neuvolassa. Siellä hänelle sanottiin, että et olisi tullut raskaaksi jos olisit liian vanha.

– Päätimme Simon kanssa, että tehdään vauva. Rohkeasti vaan.

Työkaverit löivät vetoa suhteen kestosta

Lähipiiristä kukaan ei tuntunut uskovan, että Kertun ja Simon rakkaus tulisi kestämään.

– Äiti ei hyväksynyt alkuunkaan. Hän sanoi ensimmäisen kerran nähtyään sulhaseni, että tämä rakkaus kestää yhtä kauan kuin saamansa syklaami kukkii. Hän joutui kuitenkin pyörtämään puheensa, sillä syklaami kukki ja kukki monta vuotta.

Häitä tanssittiin, kun yhteinen tytär oli vuoden vanha.

– Kun pappi piti puhetta, muistan kun hän sanoi, että ei se avioliitto ole ihan pelkkää seksiä. Ajattelin, että herranjumala sentään, mitä tuo höpisee.

Työkaveritkaan eivät uskoneet suhteen kestävän. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että he olivat jopa lyöneet vetoa siitä, milloin suhde tulisi päättymään.

Kerttu ei tästä loukkaantunut, sillä pahansuopia kommentteja ei hänen korviinsa kantautunut.

– Olemme kavereita vielä tänäkin päivänä näiden työkavereiden kanssa. Minua kyllä huvitti kun kuulin, että he olivat lyöneet vetoa.

Kuin ketkä tahansa isovanhemmat

Nykyään ikäero ei enää kiinnitä muiden huomiota. Kerttu on saanut kuulla lähinnä leikkimielistä kiusoittelua, mikäli ikäero on tullut puheeksi.

– Nuoremmat työkaverit ovat sanoneet minua puumaksi, mutta se on vain hyvällä. Siihen minä sanon, että minä teille puumat näytän.

Kertun ja Simon yhteiseloon ikäero ei ole vaikuttanut. Kerttu muistuttaa kuitenkin, että mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille.

– Se on ihan siitä kiinni, miten ne kemiat osuu, ihan niin kuin missä tahansa suhteessa.

Nyt Kerttu ja Simo ovat kuin ketkä tahansa isovanhemmat, jotka auttavat lastenlasten hoidossa ja kuskaavat heitä harrastuksiin.

Pariskunta on pitänyt yhtä yli 30 vuotta, eikä loppua näy.

– Kyllä minä uskon, että me olemme ihan hamaan loppuun saakka yhdessä.

* Henkilöiden nimet on muutettu.

Miten seksuaalisuus muuttuu ikääntyessä? Kliininen seksologi Tarja Santalahti vieraili Studio55.fi-lähetyksessä 18.09.2014.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja