Keltaliivien mielenosoitukset muuttuivat jälleen väkivaltaisiksi Pariisissa – poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkiä

Ranskassa Pariisissa keltaliivien mielenosoitukset ovat kärjistyneet väkivaltaisiksi. Osa mielenosoittajista heitti kiviä kohti poliisia, jotka olivat paikalla suojaamassa kuuluisaa monumenttia, Riemukaarta. Poliisi vastasi mielenosoittajien toimiin kyynelkaasulla ja vesitykillä.

Mielenosoittajat ovat myös ryöstelleet Champs-Elysees-pääkadun varrella sijaitsevissa liikkeissä ja sytyttivät tiesulkuja palamaan pääkadun lähistöllä.

–  Macron, tulemme hakemaan sinut kodistasi, kuultiin joidenkin mielenosoittajien huutavan presidentti Emmanuel Macronin virka-asunnon lähellä.

Poliisin mukaan päivän aikana on pidätetty yli kolmekymmentä ihmistä.

Keltaliivit aloittivat mielenosoitukset marraskuun 17. päivänä viime vuonna, ja mielenosoituksia on järjestetty siitä lähtien lauantaisin.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun Ranska päätti korottaa polttoaineveroaan, mutta mielenosoittajat kääntyivät pian vastustamaan hallituksen politiikkaa yleisemminkin. Mielenosoittajien mielestä presidentti Emmanuel Macronin politiikka ei esimerkiksi ota lukuun pienituloisia.

Viime viikon lauantaina väkimäärä notkahti alhaisimmilleen sitten mielenosoitusten alun, kun ympäri Ranskaa mieltään ilmaisi sisäministeriön arvion mukaan vain noin 28  000 ihmistä. Ensimmäisellä keltaliivien marssilla oli mukana 282  000 ihmistä.

Uhkavaatimus presidentille

Keltaliivien mielenilmauksissa on saanut surmansa yhteensä toistakymmentä ihmistä Ranskassa ja Belgiassa. Väkivaltaisiksi äityneet mielenosoitukset taivuttelivat Macronin julkisiin keskusteluihin, joissa mielenosoittajien oli mahdollista esittää huoliaan ja muutoksia politiikkaan. Julkiset keskustelut jatkuivat kahden kuukauden ajan, ja tämänpäiväinen mielenosoitus on ensimmäinen, joka järjestettiin niiden jälkeen.

Keskustelut eivät ilmeisesti liennyttäneet kaikkien mielialoja, sillä järjestävän tahon mukaan tämänpäiväinen mielenosoitus on tarkoitettu uhkavaatimukseksi presidentille.

Järjestävän tahon uhkaavasta sävystä johtuen poliisin läsnäoloa Pariisissa on vahvistettu huomattavasti. Paikalle on kutsuttu yli 5  000 poliisia. Mielenosoittajien määrästä ei toistaiseksi ole tarkkaa tietoa.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja