Kellot siirretään viikonloppuna - Nämä aikataulut muuttuvat

Kesäajasta siirrytään takaisin normaaliaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 4.00. Kelloja siirretään silloin tunti taaksepäin. Kellojen siirtäminen aiheuttaa liikenteessä poikkeusaikatauluja.

Kelloja siirretään samaan aikaan kaikissa EU-maissa, jotta Euroopan junaliikenne pystyy kulkemaan normaalisti.

VR ratkaisee kellojen siirtämisen pysäyttämällä kaikki yöjunat tunniksi asemille klo 04.00.

Venäjällä ei kesäaika ole käytössä ja Suomen ja Venäjän aikaero venähtää kahteen tuntiin. Suomesta Venäjälle lähtevät Allegro-junat lähtevät tuntia normaaliaikataulua aiemmin. Venäjältä lähtevien Allegrojen aikataulu ei muutu.

Aikataulumuutokset vaikuttavat myös Lappeenrannan ja Vainikkalan bussiyhteyksiin. Venäjälle lähtevät linja-autot lähtevät myös tuntia normaaliaikataulua aiemmin. Myös Vainikkalassa on tehty aikataulumuutoksia.

Tampereella pysähdytään tunniksi

Pääkaupunkiseudun paikallisjunat lähtevät kesäajan mukaan. Poikkeuksen tekee T-juna Helsingistä Riihimäelle jonka lähtöaika on 4.01 kesäajan mukaan. Juna lähtee sunnuntain vastaisena yönä Helsingistä normaaliajan mukaan klo 3.01 ja saapuu Riihimäelle klo 4.14.

Kellojen siirtäminen ei vaikuta Helsingin eikä Turun seudun bussiliikenteeseen. Sunnuntain vastaisen yön bussilinjat noudattavat kesäaikaa liikenteen päättymiseen asti.

Tampereella siniset bussit eivät liikennöi kesäajan viimeisen tunnin aikana. Poikkeuksen tekee linjan 30. vuoro klo 03.40. Kellojen siirtämisen jälkeen, normaaliaikaan klo 03.00 alkaen ajetaan normaalien aikataulujen mukaisesti.

Energiapulasta kesäaikaan

Kesäaika otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa ensimmäisen maailmansodan aikana Saksassa 1916. Tarkoituksena oli säästää energiakustannuksissa siirtämällä valoisia tunteja iltaan. Kesäaika otettiin laajasti käyttöön Euroopassa vasta vuonna 1980. Suomi odotti vielä vuoden ja otti kesäajan käyttöön vuonna 1981.

Suomen kesän valoisien iltojen johdosta kellojen siirtäminen ei juuri energiaa säästä. Säästöä tulee kuitenkin keväisin ja syksyisin myös Suomessa. Suomelle tärkein syy siirtyä kesäaikaan oli kuitenkin säilyttää samat aikaerot Euroopan valtioiden välillä läpi vuoden.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja