Mainos

Kela vaatii mummon lapsenlapselle säästämiä rahoja perheen elättämiseen: "Jos rahat ovat tililtä nostettavissa, ne otetaan huomioon"

MTV uutisoi aiemmin tänään tapauksesta, jossa isoäiti tyrmistyi Kelan päätökseen, jonka mukaan lapsenlapselle säästetyt rahat on käytettävä koko perheen elättämiseen.

Vastaavanlaiset, toimeentulotukeen liittyvät tapaukset, ovat herättäneet paljon huomiota myös aiemmin, ja nyt Kansaneläkelaitos kommentoi mielipidekirjoituksessa esiintuotua tapausta yleisellä tasolla. 

– Jos rahat ovat tililtä nostettavissa, ne tulkitaan Kelassa käytettävissä oleviksi varoiksi. Rahasto otetaan tässä tapauksessa huomioon toimeentulotuen lapsen perusosassa. Varat voivat olla myös osakkeita tai muuta helposti rahaksi muutettavaa, ja ne otetaan huomioon laskelmassa, Kela sanoo tiedotteessaan.

Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Tiedotteessa kerrotaan lisäksi, että Kela katsoo, että lapsen säästörahastossa olevat varat tulisi käyttää lapsen menojen maksamiseen. 

Mummo avautui lapsen rahoista

Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa Tyrmistynyt mummo -nimimerkillä kirjoittanut isoäiti kertoi tehneensä rahastosäästösopimukset lastenlapsilleen, jotta lapsenlapset voivat käyttää varat täytettyään 18-vuotta parhaaksi kokemallaan tavalla.

– Nyt toinen lapsistani on joutunut elämäntilanteensa vuoksi hakemaan Kelasta toimeentulotukea. Kauhuksesi kuulin, että hänen edellytetään realisoivan alaikäisen lapsensa rahastosäästöt ennen kuin hän voi saada toimeentulotukea, isoäiti ihmetteli tilannetta.

Kelan nettisivuilta käy ilmi, että perustoimeentuloa hakevan henkilön "oikeus perustoimeentulotukeen ratkaistaan arvioimalla hakijan tuen tarve toimeentulolain mukaan ja tekemällä laskelma tuloista ja menoista."

Kelan nettisivujen mukaan laskelmassa käytettyjä "tuloja ovat hakijan tai perheen käytettävissä olevat tulot verojen jälkeen sekä käytettävissä olevat varat."

Tilanne olisi tiedotteen mukaan toinen, "mikäli tilillä olevat rahat eivät olisi vanhempien tai lapsen nostettavissa esimerkiksi ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Mikäli kyseessä olisi lahjatili, jolla oleviin varoihin vanhemmilla tai lapsella ei olisi tiettyyn päivään saakka käyttöoikeutta, Kela ei tulkitsisi rahoja käytettävissä oleviksi varoiksi."

Jos kyseessä olisi edellä kuvattu lahjatili, sillä olevat varat eivät siis vaikuttaisi perheen toimeentulotukeen. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.