Mainos

Keittiöretroa kesämökille

Retrotyyli yhdistää kesän tuoreuden ja mummolan astioiden muistot. Vanhojen esineiden keräily on harrastus, joka kiehtoo useampia sukupolvia.

Nuoruuden ja lapsuuden muistot palaavat myös keittiöihin tuttujen makujen ja tuoksujen kera. Esimerkiksi aamuinen kahvihetki saa nostalgisen sävyn, kun porot mitataan tyylitellystä kahvipurkista. Uudet perunat kiehuvat emaliastiassa ja raikas mansikkakakku tarjotaan perinnevadilta.

Perunoiden kaveri

Lähiruoka ja hyötypuutarhan kasvatus ovat saavuttaneet suosiota, ja terveellinen ruoka valmistuu tyylikkäästi mummolan tunnelmaa huokuvassa emalikattilassa. Hackmanin kesätuotteista löytyy retrokuvioidut kesäkattila ja -kasari. Dog Designin suunnittelemien astioiden innoittajana ovat lähiruokatrendi ja kotimaiset vihannekset.

Timo Sarpanevan 60-luvulla Iittalalle suunnittelema ajaton, valurautainen pata edustaa myös omanlaistaan retro-eleganssia. Design-tuote pääsi aikoinaan postimerkin aiheeksikin.

Liedellä kiehuu houkuttelevasti , johon käytetään oman kasvimaan porkkanaa, perunaa ja yrttejä.

Kahvihetkiä yli 80 vuotta

Retroiluun kuuluvat myös perinteikkäät suomalaiset tuotemerkit. Kahvi on erottamaton osa suomalaista arkea ja juhlaa. Maan suosituin kahvimerkki Juhla Mokka on peräisin 20-luvun lopulta, ja Paulig on jo parina vuonna tuonut markkinoille nuorten graafikoiden suunnittelemia retro-kahvirasioita. Viimekesäinen Sanna Annukan kuvittama retro-purkki myytiin loppuun. Tänä keväänä markkinoille tullut kahvisäilö on Sanna Manderin kuvittama.

Epävirallisen kansallisjuoman voi nauttia Arabian Illusia-sarjan kahvimukeista. Uudistettu punainen unikko-kuviointi tuo mieleen kukkivan luonnon ja punaisen tuvan vihertävän metsän kupeessa. Illusia-astiastoa on myynnissä vuoden loppuun asti.

Kastehelmi on yksi Iittalan suosituimmista sarjoista. Oiva Toikan vuonna 1964 suunnittelema astiasto on löytänyt tiensä takaisin kaupan hyllyille. Kastehelmeä ei ole ennen kuluvan vuoden uutta tulemista valmistettu yli kahteen vuosikymmeneen. Sarjasta löytyvät pitopöydälle kulhot ja tarjoilulautaset, joilta syödään .Perinteisestä Mariskoolista tarjotaan kahvin seuraksi mummolan Pihlaja- eli Kettumakeisia tai Kiss-Kissejä. Fazerin vanhimpia karamellimerkkejä on valmistettu jo 1800-luvun lopulta asti.

Aamun aloittaja

Kahvin sivussa toinen tärkeä tekijä suomalaisessa aamiaispöydässä on puuro. Elovena-brändin omistaja Raisio toi merkin 85-vuotisjuhlan kunniaksi myyntiin 50-lukua henkivän hiutalerasian. Keräilyesineen neito on peräisin 50-luvulta, Ossi Saarelaisen kynästä. Alkuperäinen Elovena-neito syntyi suunnittelukilpailun tuloksena vuonna 1925.

Herkullisen, mustikkaisen aamiaispuuron ohje löytyy .

MTV3

Lähteet:

www.arabia.fi
www.elovena.com
www.fazermakeiset.fi
www.iittala.fi
www.paulig.ee
www.umami.fi

Kuvat: Hackman, Iittala, Lehtikuva, Paulig

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.