Keittiökalusteiden toimitusajat ovat moninkertaistuneet – "Kyllä se tulee asiakkaille yllätyksenä"

1:55
Katso video: Puusepät kertovat myynnin haasteista viime aikoina

Rakennustarvikkeiden saatavuusongelmat hidastavat rakentamista. Esimerkiksi keittiökalusteissa toimitusaika on moninkertaistunut, ja kodinkoneiden merkkejä joudutaan aikataulusyistä vaihtamaan. Syynä on kysynnän ennakoimattoman suuri kasvu.

Puusepät kasaavat kalusteita Keittiötukun verstaalla. Vaikka kysyntä on ennätyksellistä, myynti on ollut haasteellista jo kuukausia tuotteiden, tarvikkeiden ja komponenttien toimitusaikojen venyessä.

Joensuun Keittiötukussa yrittäjänä työskentelevä Reijo Ikonen toteaa asian tulevan usein yllätyksenä asiakkaille.

– Kyllä se tulee yllätyksenä, koska jos puhutaan laminaattitasojen toimituksista, niin normaali toimitusaika on kuusi työpäivää plus kuljetukset, mutta nyt puhutaan neljästä viikosta. Onhan siinä aika iso ero, Ikonen sanoo.

Viive siirtyy rakennustyömaille. Teollisuuden heinäkuun lomat eivät helpota tilannetta. Rakentajat pelkäävät, että se näkyy tulevissa urakoissa, ja samalla asuntojen luovutusajat voivat siirtyä.

– Jos ennen piti ennakoida kuukausi materiaaleille niin nyt voi olla, että osalle tuotteista pitää ennakoida kolme kuukautta, yrittäjä Mika Kuokkanen sanoo.

Rakentajat ovat joutuneet etsimään myös vaihtoehtoisia tavarantoimittajia.

 – Kodinkoneissa olemme joutuneet vaihtoehtoisia koneita käyttämään ihan puhtaasti sen takia, että ei ole saatu sitä mitä on haluttu, Kuokkanen toteaa.

Syyllisiä ei haluta etsiä, kysyntä vain räjähti käsiin. Toimitusketjut ovat sekaisin koko Euroopassa, osin myös poliittisista syistä. Keittiökauppiasta harmittaa asiakkaiden puolesta.

– Siinä saattaa aika monia asiakas tuskastua, jos nyt tekee kaupan ja olettaa, että hän kahden viikon päästä saa keittiön, no ei saa. Se että alkaa joka toimituksessa olla jotakin myöhässä nii se ei ole meillekään kiva asia varsinkaan, kun se ei johdu meistä, Ikonen sanoo.

Viivästyvien toimitusaikojen lisäksi rakennustarvikkeiden hinnat ovat myös kallistuneet, usein kymmeniä prosentteja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja