Mainos

Keittiö toimivaksi

Helena Karihtalan Muutoskohteena on 1965 rakennetun kerrostaloasunnon keittiö, joka on niin huonossa kunnossa että se hankaloittaa arkisia toimintoja.

Keittiön kaapistojen alla on vain kaksi pistorasiaa kodinkoneille, joten pistoketta käytetään vuorotellen mikrolle, kahvinkeittimelle, tehosekoittajalle ja pöydän päällä olevalle pienelle astianpesukoneelle. Myös jääkaappi vetelee viimeisiään ja siinä oleva pakastinlokero ei riitä asukkaiden tarpeisiin.

Kaapistojen saranat ja vetolaatikoiden kiskot ovat myös jo väsyneet käytössä. Keittiössä on tilaa reilusti, tuntuu jopa, että sitä on liikaa. Nykyinen ruokapöytä ikkunan edessä on kuitenkin lähes käyttämättömänä, sillä koko on liian pieni. Muutoksen myötä toiveena on saada roskien ja lehtien lajittelu kuntoon.

Kodikas ja rauhallinen uusi ilme

Muutos lähti käyntiin asukkaan tarpeiden kartoittamisesta. Koska tilaa keittiössä oli ihan mukavasti, saimme toiveet aika hyvin mahdutettua tähän keittiöön. Uudesta keittiöstä haluttiin ensisijaisesti kodikkaampi kuin aiemmin, joten kaapistoihin valittiin tumman pähkinän värinen laminaatti ja näin keittiön ilmeestä tuli rauhallinen.

Varsinaiset keittiön toiminnot ovat nyt huoneen toisessa päässä ja sijoitettu lähelle toisiaan helpottamaan keittiössä puuhailua. Aikaisemmin tyhjillään olleelle seinustalle asennettiin täyskorkea yksikkö josta löytyvät siivouskaappi, korkea jää/pakastinkaappi, apteekkarinkaappi sekä uuni ja mikro. Ylös jäi tilaa myös säilytykselle.

Vastakkaisella puolella on reilun kokoinen vesipiste ja liesi. Nämä toiminnot pysyivät lähes samoilla paikoillaan. Ihan pienellä vesipisteen siirrolla saimme mahdutettua vielä normaalikokoisen astianpesukoneen.

Yläpuolelle asennettiin matalat kaapit, jotta keittiön pitkä sivu olisi keveämmän ja nykyaikaisemman näköinen. Liesituuletin on näyttävä ja keskeisellä paikalla keittiössä. Koska olemme kerrostalossa, valitsimme aktiivihiilisuodattimellisen liesituulettimen. Valkoinen välitilan laatta nostettiin liesituulettimen kohdalla yläkaappien tasolle, antaen lisää näyttävyyttä keittiöön.

Kunnon ruokapöytä keittiöön

Keittiössä oli tilaa kunnon ruokapöydälle, joten aikaisemmin olohuoneen puolella ollut ruokailuryhmä siirrettiin ikkunan eteen, samoin valaisin. Vaikka tilaa on hyvin, on huone aika kapea. Tästä johtuen kaapisto ei ole yhtä syvä ruokailutilan kohdalla. Nämä kaapit palvelevat kuitenkin hyvin astiakaappeina.

Alakaapissa on tilaa myös luetuille päivän lehdille sekä tyhjille pulloille, näin asukkaan toivoma kierrätyskin saatiin kivasti mahdutettua kokonaisuuteen. Puolisyvällä pöytätasolla on hyvä säilyttää myös leivänpaahdin ja muita keittiökoneita, nyt ne ovat myös kätevästi lähellä ruokapöytää.

Budjetti ylittyi hieman

Koska budjetti oli rajallinen, jostain oli kuitenkin tingittävä. Sähkötyöt tehtiin pintavetoina, mutta pääasia olikin, että saada keittiöön riittävästi valoa ja pistorasioita. Osa pistorasioista on kapeamman kaapiston puolella ja kolmen pisteen pistorasia lieden tason alla ja se on helppo ottaa esiin tarvittaessa. Tämä ratkaisu oli mahdollista siksi, että vesiputket olivat aika kaukana seinästä ja vetolaatikoiden syvyys on tässä kohtaa normaalia pienempi. Taakse jäi näin sopivasti tilaa tason alle sijoitettavalle pistorasialle.

Yläkaapistojen alle asennettiin työvalot ja oven yläpuolella aikaisemmin ollut valopiste siirrettiin kattoon ja haaroitettiin kahdelle erilliselle valaisimelle. Kokonaisuus viimeisteltiin uudella verhokapalla ja samasta kankaasta tehdyillä pöytätableteilla. Lisäväriä tuovat kauden leikkokukat.

Muutokseen oli budjetoitu kalusteiden ja koneiden osalle n. 7.000,- ja se ylittyi hieman. Lisäksi tulivat remontti- ja asennustyöt sekä tarvittavat sähkö- ja putkityöt. joita jouduttiin tekemään melko paljon mm. sähkövetojen osalta. Remontin kokonaishinta n.12.000,-

Seinät: Sävy Tikkurila Symphony F497 valkoinen

www.tikkurila.fi

Keittiökalusteet:

Ovet: pähkinä MDF- kalvopinnoitettu ovi (M050)

Taso: palapähkinä laminaattitaso (TL33)

Vetimet: alakaapeissa Lusi alumiini (VE375), yläkaapeissa Midi alumiini (VE1024)

Rungot: alakaapit valkoinen, yläkaapit pähkinä, näkyvät osat alhaalla peitetty pähkinä irtosivuilla

Sokkeli: harjattu alumiini (SOK30ALU)

Allas: Reginoxin Orlando, suorakaiteinen allas kauluksella (AL35)

Valaisimet: neliövalaisin alumiinimaitolasilla (HNV)

Keittiökalusteet yhteensä 5.400,-

Tiedustelut: KeittiöNet Lanterna, Helsinki 09-3436820 / Liina Jäppinen

www.keittio.net Jälleenmyynti: KeittiöNet myymälät kautta maan

Kalusteasennustyöt: Mistra Oy, arto.myohanen@mistra.net

Kodinkoneet: Upo

Tiskikone: Pisara D710S

Liesituuletin: Sky H460

Uuni: S95400

Induktioliesi: HI6454F

Jääkaappipakastin: RF3252S

Upo Kodinkoneet www.upo.fi

Välitilalaatta: Terra Casa Marfim White 00026, matta, 5x10cm, 39,20€/m2

Sauma: Kiilto 39 marmorinvalkoinen

TerraCasa Oy Ab, Puhurinpolku 1 A, Espoo

Jaana Holm 040 7005370

Puh 020 752 8370

www.terracasa.fi

Hana: Oras Vienda 1739 263,- Myy: rautakaupat

Oras Oy www.oras.fi

Verhokangas: Artek Siena ruskea/valkoinen 20,-/m Artek

Pöytätabletit: Artek Siena 15,90€/kpl

Patalappu: Artek Siena 7,50€

Patakinnas: Artek Siena 10,90€

Artek, Eteläesplanadi 18, Helsinki

www.artek.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.