Mainos

Keitä Mumbain terroristit ovat

Terrori-iskujen tuhoja Intian Mumbaissa.

Mumbain terrori-iskujen tekijöiksi on ilmoittautunut ääri-islamilainen Deccan Mujahideen -ryhmittymä, joka on ilmeisesti Mujahideen-ryhmittymän paikallinen solu. Mujahideenit ovat aiemmin tehneet Intiassa pienempiä terrori-iskuja.

Uutiskuvissa nähdyt terroristit ovat olleet raskaasti aseistautuneita nuoria miehiä.

Brittiläisen Guardian-lehden mukaan Mujahideenien julkilausumat vilisevät viittauksia islamilaiseen historiaan ja islamilaisiin ajattelijoihin. Toimintaa ohjaa al-Qaidalle tyypillinen, pyhää sotaa korostava henki.

On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että ryhmällä olisi al-Qaidaan muuta kuin opillinen yhteys.

Asiantuntijoiden mukaan Deccan Mujahideenit ovat löyhästi järjestäytynyt, sirpaloitunut ja etenkin hyvin koulutettujen nuorten muslimimiesten suosima ryhmä.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan pidä itsestään selvänä, että Mumbain iskut olisivat varmasti Deccan Mujahideenin tekemiä. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että iskut voisivat olla myös islamilaisen opiskelijaryhmittymän Simin käsialaa.

Intian pääministeri taas on syyttänyt iskuista paksitanilaisia terroristiryhmiä. Helsingin yliopiston islamintutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila suhtautui Pakistan-yhteyteen epäilevästi Huomenta Suomen -haastattelussa.

- Intiassa aina syytetään Pakistania, tapahtui mitä tapahtui.

Intian poliisin kommandojoukot ovat kuvailleet iskujen tekijöitä armottomiksi toiminnassaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.