Mainos

Kehitysapu jakaa puolueita - lähes kaikki suuret leikkaisivat

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat valmiita leikkaamaan kehitysyhteistyömäärärahoja. Neljästä suuresta puolueesta ainoastaan SDP ei ota vaaliohjelmissaan kantaa kehitysapuun. 

Vihreät, RKP, kristilliset ja vasemmistoliitto puolestaan kannattavat linjauksissaan kehitysyhteistyörahoituksen nostamista.

MTV:n vaalikoneessa ehdokkaiden näkemykset ovat hajanaisempia. Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaista noin puolet on eri tai jokseenkin eri mieltä väitteen ”Suomen pitää vähentää kehitysmaiden auttamista” kanssa. SDP:n ehdokkaista yli 80 prosenttia ei allekirjoita väitettä.

Kaiken kaikkiaan rahoituksen vähentämistä ajaa joka neljäs ehdokas. Kriittisimmin apuun eduskuntapuolueiden ehdokkaista suhtautuvat perussuomalaiset, myönteisimpiä ovat vihreät.

Perussuomalaiset keräisivät kansalta

Perussuomalaiset ovat ehdottaneet kehitysavun rahoittamiseen mallia, jossa suurin osa potista kerättäisiin vapaaehtoisilla lahjoituksilla. Valtion osuus avusta leikattaisiin reilusta miljardista 250 miljoonaan euroon.

– Varsinaisesti kehitysyhteistyövaroja ei siis vähennettäisi, ne vaan kerättäisiin toisella tapaa, perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola sanoo.

Vihreiden kansanedustaja, entinen kehitysministeri Pekka Haavisto tyrmää perussuomalaisten mallin.

– En usko, että joka vuosi voitaisiin käynnistää suunnilleen 16 lastensairaalakeräystä, mikä tarvittaisiin, jos kehitysapu rahoitettaisiin yksityisesti. Kun suomalaisten laaja enemmistö tulee kehitysyhteistyötä, on luonnollista, että se rahoitetaan verovaroin, Haavisto sanoo.

Korruptiota vai aitoja ongelmia?

Eerolan mukaan perussuomalaiset olisi valmis leikkaamaan erityisesti suoraa budjettitukea kehittyville maille.

– Silloin ei menisi niin paljon siihen byrokratiaan. Sieltähän ovat entiset virkamiestason henkilöt todenneet, että korruptioon menee paljon rahaa, Eerola perustelee.

Haavisto muistuttaa, että kehitysyhteistyötä tehdään maissa, joissa olosuhteet eivät aina palvele onnistumista: jos maa ajautuu sotatilaan, tulee takapakkia.

Tekijät kaipaavat jatkuvuutta

Kentällä kehitysapukritiikkiä ei purematta niellä. Monien kehitysyhteistyötä tekevien mukaan rahoituksen leikkaaminen olisi kuolinisku juuri sille pitkäjänteiselle työlle, joka puree ongelmiin. 

– Olen nähnyt sen ruohonjuuritasolta, että ne rahat, jotka tänne on laitettu, ovat tuleet käytetyksi siihen, mihin ne ovat tarkotettu, sanoo FINNWash-vesihanketta Etiopiassa vetävä tiiminjohtaja Tapio Niemi.

Suomen tuella toteutetut vesiohjelmat ovat taanneet puhtaan veden 1,5 miljoonalle etiopialaiselle. Kehitysapukriitikoiden mukaan se on nykyisessä taloustilanteessa lukususta, johon Suomella ei ole varaa.

– Kehitysapu ei ole valtion ydintoimintoja. Kun ajat ovat tiukat ja kaikesta pitää säästää. Kehitysapu on yksi sellainen asia,  Eerola summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.