"Käytäntö oli tuolloin tämä, enkä pidä sitä viisaana" – HS: Kansanedustaja Valtosella ollut 100 000 euron talletus Jerseyn saarella

Pandoran papereissa on mainittu niin miljardöörejä, poliittista eliittiä ja viihdemaailman tähtiä 2:01
Pandoran papereissa on mainittu niin miljardöörejä, poliittista eliittiä kuin viihdemaailman tähtiä. Katso lisää videolta!

Tilijärjestelyssä ei ole ollut mitään laitonta, kansanedustaja Elina Valtonen (kok.) sanoo Facebookissa. Hänen mukaansa työnantajalla käytössä ollut verojärjestely ei ole kuitenkaan viisas.

Kansanedustaja Elina Valtonen kertoo, että hänellä on ollut tili Jerseyn saarella sijaitsevassa Natwest-pankissa. Helsingin Sanomien mukaan brittiläisen pankin sivukonttorissa oli talletettuna ainakin vielä huhtikuussa 2014 yhteensä 93 597 puntaa eli yli 100 000 euroa.

– Järjestely liittyi ulkomaisten työntekijöiden verojärjestelyyn, jossa niiltä päiviltä, kun ei työskennellyt UK:ssa, sai verohelpotusta Iso-Britannian valtionverotuksessa, Valtonen kertoo.

Valtonen toi asian esille Facebookissa, koska oli saanut asiaa käsittelevän puhelun Helsingin Sanomilta.

Tili on Valtosen mukaan peruja ajalta, jolloin hän työskenteli RBS-pankkikonsernissa Lontossa vuosina 2007–2012.

– (Se on) käyttötili, johon työnantaja on maksanut palkkani ennakonpidätyksen jälkeen.

– Suomalaisessa verojärjestelmässä on käytössä vastaavan kaltainen veroetu, joka kuitenkin toteutetaan siten, että asiantuntija saa suoraan verohelpotuksen palkkaverotuksessa. 

"Käytäntö oli tuolloin tämä"

Valtosen mukaan hänen Natwest-tililtään ei ole tehty sijoituksia.

– Tili on lopetettu vuonna 2015 tarpeettomana, sillä minulla ei ole ollut vuosiin tarvetta puntatilille.

Valtonen korostaa, ettei käytäntöön liity mitään laitonta, eikä hän ole laittomuuksiin myöskään syyllistynyt.

– Minulla ei myöskään ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa siihen, miten palkkajärjestelyni on toteutettu. Olen itse vastannut verotuksesta ja tehnyt veroilmoitukset vuosittain lain mukaan.

– Briteissä ja työnantajani käytäntö oli tuolloin tämä, enkä pidä sitä viisaana. On paljon läpinäkyvämpää tehdä ulkomaisten asiantuntijoiden verokannustin suoraan verojärjestelmään, siten kuin Suomessa on toimittu.

Erilaiset verojärjestelyt nousivat eilen sunnuntaina (3.10.) esille niin sanottujen Pandoran papereiden vuoksi. Pandoran papereista voi lukea lisää esimerkiksi täältä ja täältä.

Mistä Pandoran paperit -tietovuodossa on kyse ja minkälaisia seurauksia sillä voi olla? 2:22

Lue myös:

    Uusimmat