Laulajatähti Shakira ja venäläis-suomalainen oligarkki – nämä nimet paljastuivat Pandoran papereista

Pandoran papereissa on mainittu niin miljardöörejä, poliittista eliittiä ja viihdemaailman tähtiä 2:01
Katso video: Heidän nimensä löytyvät Pandoran papereista.

Laaja tietovuoto on paljastanut suuren joukon salaisia veroparatiisikytköksiä.

Niin kutsuttuissa Pandoran papereissa on mainittu miljardöörejä, poliittista eliittiä ja sen lähipiiriä kuin myös viihdemaailman tähtiä.

Alla on listattu muutama merkittävä henkilö, joiden nimet tulivat julki osana kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n selvitystä.

GENNADI TIMTSHENKO

Suomalaisittain kenties mielenkiintoisin nimi listalla on presidentti Putinin lähipiiriin kuuluva venäläis-suomalainen oligarkki Gennadi Timtshenko.

Ylen mukaan Timtshenkolle junailtiin salaisella operaatiolla yli miljardi euroa veroparatiisien kautta. Hän käytti varoja ostaessaan osuuden Venäjän toiseksi suurimmasta kaasuyhtiöstä Novatekista.

TONY BLAIR

Britannian entinen pääministeri Tony Blair hankki vaimonsa kanssa vuonna 2017 Lontoosta yli 7,5 miljoonan euron arvoisen toimistorakennuksen ostamalla sen omistavan holding-yhtiön Neitsytsaarilta.

Tietojen mukaan Blairit välttivät kaupassa 350 000 euron arvosta kiinteistöveroja. Kuvio oli laillinen, mutta paljasti porsaanreiän Britannian verolaissa, kirjoittaa The Guardian.

VOLODYMYR ZELENSKYI

Ukrainan presidentillä Volodymyr Zelenskyillä oli aiemmin omistuksia paratiisiyhtiön kautta elokuva-alan tuotantoyhtiöstä Kvartal 95 Studiosta.

Entinen koomikkonäyttelijä ja korruptiota näyttävästi vastustanut Zelenskyi kuitenkin luopui omistuksestaan juuri ennen kuin tuli valituksi presidentiksi vuonna 2019. Selvityksen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että rahavirrat veroparatiiseista Zelenskyin suuntaan eivät ole tyrehtyneet.

ILHAM ALIYEV

Azerbaidzanin presidentin Ilham Aliyevin perheellä on kiinteistöomistuksia Lontoossa satojen miljoonien arvosta salaisessa veroparatiisiverkostossa.

Esimerkiksi Aliyevin poika omisti neljä rakennusta yhdeltä kadulta ollessaan vasta 11-vuotias.

ANDREJ BABISH

Tshekin pääministeri Andrej Babish osti vuonna 2009 linnan Ranskasta 15 miljoonalla eurolla salaisen lainajärjestelyn avulla.

Tietovuodon ajankohta on kiusallinen, sillä korruption vastustajana profiloitunut populistipääministeri on ehdolla tällä viikolla käytävissä parlamenttivaaleissa.

SHAKIRA ja JULIO IGLESIAS

Listalta löytyy myös viihdemaailman suuruuksia. Muun muassa laulajatähdet Shakira ja Julio Iglesias ovat hakeneet verohyötyä paratiisiyhtiöiden kautta.

Espanjalainen Iglesias, 79, omistaa Neitsytsaarilta ainakin 20 yhtiötä, joiden kautta hän on käynyt kiinteistökauppaa lähes 100 miljoonan euron arvosta.

Kolumbialainen Shakira, 44, puolestaan on piilotellut omistuksiaan Neitsytsaarille. Laulajatähti on ollut myrskyn keskellä jo valmiiksi Espanjassa epäillyn veronkierron kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat