Mainos

Kavereille rehvastelu paljasti osallisuuden murhaan – vankeutta lähes 10 vuotta

Suomussalmella kaksi ja puoli vuotta sitten tapahtunut kehitysvammaisen miehen raaka murha on poikinut toisenkin pitkän vankeustuomion.

Ensimmäinen tuomio huhtikuussa 2009 tehdystä murhasta langetettiin tuoreeltaan heti seuraavana syksynä. Tänään tuomittu toinen tekijä oli epäiltynä alusta asti, syyllisyydestä ei löydetty ensin riittävää näyttöä.

Päätös jutulle saatiin viimein tänään, kun Kainuun käräjäoikeus langetti tänään 1991 syntyneelle Saku Aleksi Hänniselle yhdeksän vuoden ja kymmeneksi kuukauden vankeustuomion nuorena henkilönä tehdystä murhasta, törkeästä varkaudesta ja viidestä perättömästä ilmiannosta.

Rikoskumppani ei vasikoinut

Hänninen oli vangittuna heti teon jälkeen, mutta hänet vapautettiin näytön puuttuessa.

Tuolloin hän kiisti olleensa murhapaikalla, eikä teon tunnustanut Veli Henri Mikael Kemppainen paljastanut häntä tuossa vaiheessa.

Kemppainen tuomittiin jo aiemmin yhdeksän vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen.

Motiivina raha

Hänninen ja hänen rikoskumppaninsa, vuonna 1992 syntynyt Kemppainen olivat vierailleet lievästi kehitysvammaisen suomussalmelaisen miehen luona jo aiemmin ja tiesivät, missä uhri säilyttää rahojaan ja muita arvoesineitään.

Se, miksi ryöstö karkasi käsistä ja johti raakaan murhaan, ei poliisilla ole tiedossa. Miehet hakkasivat, potkivat ja löivät saksilla miehen hengiltä. Uhria kuristettiin sähköjohdolla ja ruumis raahattiin suihkuun jälkien peittämiseksi.

Tunnusti kaverilleen osallisuutensa

Heti teon jälkeen ennen pidätystä Kemppainen oli kertonut kaverilleen, että hän ottaa yksin vastuun teosta. MTV3 Uutisten poliisilta saamien tietojen mukaan tämä oli yksi niistä tekijöistä, minkä vuoksi poliisi avasi tapauksen uudelleen keväällä 2009.

Toinen tutkinnan kannalta merkitsevä seikka oli se, että Vuolijoella nuorisokodissa sijoitettuna ollut Hänninen oli kertonut kaverilleen olleensa mukana murhassa.

Nuorisokodin ohjaaja oli kuullut asiasta ja ilmoittanut kuulopuheen poliisille. Tämän jälkeen poliisi aloitti kuukausia kestäneen seurantatutkinnan, jonka tuloksena poliisi päätti kiinniotosta.

Kajaanin poliisin komisario Jarkko Maksniemi kertoo, että Hänninen oli aluksi edelleen kiistänyt teon, mutta kiinnioton aikana murtui ja tunnusti tapahtuneen. Tämän jälkeen poliisi vangitsi miehen epäiltynä todennäköisin syin murhaan.

Poliisin mukaan kaverusten kertomukset ovat joiltakin osin ristiriitaisia, ja tästä syystä ei tiedetä sitä, kumpi aiheutti uhrin lopullisen kuoleman tai sitä, kumpi on pääsyyllinen.

Tekohetkellä alle 18-vuotiaita

Kummallakaan miehellä ei ole vakavia rikoksia entuudestaan.

Miehet välttivät elinkautistuomion, koska molemmat olivat alle 18-vuotiaita tekohetkellä. Alkoholilla tai muilla päihteillä ei ole osuutta tapahtumaan.

Uhri, vuonna 1988 syntynyt suomussalmelainen, lievästi kehitysvammainen mies, ehti asua vuoden päivät omassa rivitaloasunnossaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.