"Kävelen ulkona ja yhtäkkiä tunnen tipahtavani" – Satu ja monet muut suomalaiset ihmettelevät outoja oireitaan, pääsy koronatesteihin monelle kysymysmerkki

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Olisitko uskonut? Näin koronavirus leviää aivastamisen jälkeen sisätiloissa – katso pysäyttävä video!

Useat koronaan sairastuneet tai sitä epäilevät ovat kertoneet pitkittyneistä oireistaan. Koska testeihin pääsy oli viruksen levitessä hankalaa, moni pohtii nyt, johtuvatko omat pitkittyneet oireet sittenkin jo sairastetusta koronasta.

Oirehtivien ihmisten tarinoita tulee sekä suoraan MTV Uutisille että käsitellään monissa sosiaalisen median vertaisryhmissä.

Yksi oireista kärsivä on pääkaupunkiseudulla asuva Satu. 

Juristina työskentelevä nelikymppinen Satu* lomaili Filippiineillä ja Hong Kongissa joulukuussa. Matkan aikana hän alkoi tuntea kuvotuksen tunnetta, vilunväristyksiä, palelua ja lieviä vatsaoireita.

Vuodenvaihteen jälkeen kotimaassa hän tunsi olonsa pohjattoman väsyneeksi. Työpäivän jälkeen ei tahtonut pysyä hereillä, tuntui kuin flunssa olisi tulossa. Lisäksi hänellä oli kovaa päänsärkyä, johon särkylääkkeistä ei ollut apua.

Tammikuun loppupuolella, ollessaan työmatkalla Kuopiossa, Satu tunsi voimakasta kurkkukipua ja lihaskipua.

– Ajattelin, että teen tämän työmatkan ja sitten saan sairastua.

Kolmen päivän kuume

Kotona lämpöä oli jo 38,5. Satu on perusterve, eivätkä normaalit flunssat nostata hänellä kuumetta. Influenssarokotuksen hän oli ottanut jo edellisen vuoden puolella.

– Tuntui kuin koko kroppa olisi tulessa.

Samaan aikaan Sadun työpaikalla sairastui useampia ihmisiä. Sadun kohdalla kuume laski kolmen päivän jälkeen, sitten tulivat taas kurkkukipu ja yskä.

Välillä Sadun oireet katosivat kokonaan. Helmikuussa tuli nokkosrokon tyyppistä ihottumaa muun muassa jalkoihin ja käsiin. Maaliskuun puolivälissä alkoi painon tunne rintakehän kohdalla.

– Se alkoi yöllä, tuntui kun joku olisi istunut rintakehän päällä. Sitä kesti yhteensä 3,5 viikkoa.

Sydän hakkasi, tuntui etteivät keuhkot täyty. Satu otti yhteyttä lääkäriin, joka neuvoi ettei vielä kannattaisi lähteä vastaanotolle tartuntariskin vuoksi.

Oltiin maaliskuun puolivälissä, jolloin koko Suomi alkoi havahtua taudin torjumiseen. Välillä olo parani, sitten samat oireet alkoivat uudestaan.

"Kuin joku söisi sisältä päin"

Tuli muitakin oireita. Tässä vaiheessa Satu päätti lähteä lääkäriin. Tehtiin laajat tutkimukset, mutta mitään ei löytynyt.

– Koko vasen puoli, varpaat ja kaikki kihelmöi. Kaikki oireet ovat koko ajan vasemmalla puolella. Kävelen ulkona ja yhtäkkiä tunnen tipahtavani. Olen muutaman sekunnin jossain muualla, en tiedä mitä minulle tapahtuu. 

Syke on korkealla, samoin verenpaine. Töiden tekeminen on vaikeaa.

– Sana aivosumu on aika hyvä kuvaus tästä tilanteesta.

– Lisäksi tunnen palan kurkussa, se menee rintakehään päin. Ihan kuin joku söisi minua sisältä päin.

Oireet ovat ilmenneet öisin. Satu ei ole ollut oireiden takia sairauslomalla, vaan hän on työskennellyt etänä.

Omaehtoista eristäytymistä

Satu on tavannut ihmisiä rajallisesti, mutta koska oireiden alkamisesta on kulunut niin kauan, hän ei ole ollut eristyksissä.

Myös lääkäri on todennut, ettei koronavirus tuskin näkyisi testeissä enää, joten sitä ei ole testattu. Lääkäri tuntui suhtautuvan Sadun oireisiin vähättelevästi.

– Hän ei myös millään tavalla vihjannutkaan, että pysy kotona.

Vasta-ainetesteihin hän on pyytänyt useamman kerran päästä, mutta hänen työterveyshuoltonsa on Terveystalossa, jossa kyseisiä testejä ei ole vielä tarjolla. Tällä viikolla Terveystalo kuitenkin ilmoitti ottavansa käyttöön laadukkaaksi kuvaillun vasta-ainetestin.

Hänen 6-vuotiaalla lapsellaan ei ole ollut yskää ja pientä ihottumaa kummempia oireita.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri esittelee koronan kolme vaikutusastetta – vakavimmat oireet ovat keuhkoihin syntyvät tukokset 2:19
Keuhkosairauksien erikoislääkäri esittelee koronan kolme vaikutusastetta – vakavimmat oireet ovat keuhkoihin syntyvät tukokset

Paljon saman tyyppistä oireilua

Useat koronaan sairastuneet tai sitä epäilevät ovat kertoneet pitkittyneistä oireistaan.

Satu liittyi viikko sitten Facebookissa Koronaviruksen saaneet ja oireilevat -keskusteluryhmään, jossa koronaa epäilevät suomalaiset kertovat samankaltaisista, eri puolilla kehoa tuntuvista oireistaan. Ryhmässä on yli 900 jäsentä. 

Ryhmässä jaetaan yksityiskohtaisia kuvauksia mahdollisista koronan oireista. Ryhmän jäsenet kertovat MTV Uutisille muun muassa seuraavia oireita: 

– Jos en syö 2 tunnin välein niin voimat loppuvat.

– Viikon korkea kuume, yskää, väsymys, en edes kaikkia oireita muista. Vieläkin lämpöä ja muita oireita. Rintakehän tärinää, ohimoihin sattuu. Jälkitautina sain korvatulehduksen.

Ryhmään on luotu myös yli 80 oiretta sisältävä kysely, jossa ryhmäläiset listaavat omat oireensa aina päänsärystä pernan kohdalla tuntuvaan turvotukseen.

Eniten kyselyyn vastanneista, yli 200 henkilöä ovat kertoneet oireekseen päänsäryn. Toiseksi suosituimmaksi oireeksi 188 äänellä on listattu lihassärky. 

Tällaisia oireita THL listaa

  • kuume
  • yskä
  • hengenahdistus
  • lihaskivut
  • väsymys
  • nuha
  • pahoinvointi
  • ripuli

Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Lähde: THL

Satu on toisaalta kokenut samankaltaisista oireiluista lukemisen helpottavaksi, toisaalta taas hän on alkanut miettiä, ruokkiiko muiden kokemuksista lukeminen omia tuntemuksia.

– Mutta kaikki oireet ovat niin saman tyyppisiä, että mistä näitä yhtäkkiä tulisi.

*Aiheen arkaluontoisuuden vuoksi Sadun nimi jutussa on muutettu.

Lue myös:

    Uusimmat