Kauppojen alennusmyynnit alkoivat asiakaskadon vuoksi – kirpputoreilla sen sijaan käy vilske

Kaupoissa alennusmyynnit alkoivat ennätysaikaisin, koska asiakkaita ei näy. Kirpputoreilla samaa ongelmaa ei ole ollut, vaikka jouluviikosta odotetaankin hiljaista. 

Kaupat ovat aloittaneet alennusmyynnit tänä vuonna aikaisin, koska asiakkaita ei näy. Kirpputoreilla sen sijaan on ollut vilskettä, vaikka jouluviikoksi odotetaankin hiljaisempaa kysyntää. 

Esimerkiksi oululaiselta Paljekirppikseltä kerrotaan että suosio kasvaa vuosi vuodelta. 

– Kirpputorilla käyminen näyttäisi olevan nyt trendikästä, mielestäni kävijämäärät kasvavat vuosi vuodelta. Jouluviikolla on yleensä hiljaisempaa, mutta joulun jälkeen kävijämäärät palautuvat normaaliksi, yksi työntekijöistä toteaa.  

Näin joulun alla kaupaksi käyvät erityisesti joulukoristeet, kuten kynttilät ja lyhdyt. Myös lastenvaatteet ja lelut ovat suosittuja. 

– Leivonnaiset, kuten piparit ja piparkakkutalot sekä käsityöt, ne ovat ykköstuotteita näin joulun alla, vinkkaa Pekka Saavalainen rovaniemeläiseltä Vintikki-kirpputorilta. 

Nämä tuotteet myyvät joulun alla:

  • Leivonnaiset
  • Käsityöt
  • Hyväkuntoiset lasten vaatteet
  • Lelut
  • Käytetty viihde-elektroniikka, kuten pelikonsolit
  • Talviurheiluvälineet, kuten sukset ja pulkat
  • Talvivaatteet

Saavalaisen mukaan huono taloustilanne näkyy ihmisten innokkuudessa kaupata käyttämättä jääneitä tavaroitaan. 

– Ihmiset vuokraavat pöytiä enemmän kuin viime vuonna, hän toteaa. 

"Kodit ovat täynnä turhaa tavaraa"

Lapsiperheen arkirealismia -blogia kirjoittava Iida Varjola on sopinut lähipiirinsä aikuisten kesken tämän vuoden lahjojen olevan kierrätettyjä. 

– Monien koti on täynnä turhaa tavaraa. Syy (kierrätettyihin lahjoihin) on siis sekä taloudellinen että eettinen. 

Myös omille lapsilleen hän on hankkinut lahjoja kirpputorilta. 

– Mielestäni lelujen leikkimisarvo ei vähene sillä, että joku muu on ehtinyt leikkiä niillä tai jos alkuperäispakkaukset eivät ole tallessa. Lelut ovat mielettömän kalliita ja kirppiksiä kiertäessä ei voi koskaan tietää, mitä tulee vastaan, hän kertoo. 

Varjola hankki pukinkonttiin muun muassa hyväkuntoisen lastenkirjan 50 sentillä ja tyttärelleen My Little Pony -pakkauksen, jonka seitsemästä ponista kolme päätyi tällä kertaa lahjapakettiin

– Ponien harjat ja hännät olivat varsin hamppuuntuneet, mutta googlailemalla löysin oivat keinot tuunailla Ponyt lahjakuntoon. Hintaa poneilla tuli yhteensä 4,50 euroa. 

Myös oululainen Henna Kangas löytää lapsilleen hyödykkeitä kirpputoreilta. 

– Ensisijaisesti katselen lapsille vaatteita, kenkiä ja leluja – etenkin itsetehdyt vaatteet lapsille ovat ihania! 

Kokeneella kävijällä on tarkat kriteerit, joiden mukaan valikoima käydään läpi.  

– Mielenkiinnon herättää siisti pöytä, jossa ei ole liikaa tavaraa. Jo ensimmäisestä hintalapusta voi päätellä, millainen hintataso pöydässä on ja jos on liian kallista, siirryn heti seuraavaan. 

Myös likaiset ja rikkinäiset vaatteet antavat viestin, ettei aikaa kannata tuhlata tuotteiden läpikäyntiin. 

– Ylihinnoiteltuja tuotteita on nykyään paljon. Livekirpputoreilla hintojen pitäisi mielestäni olla halvempia, muuten ei kauppa käy, vaikka kuinka olisi merkkituotteita tarjolla. 

Jos lapset tarvitsevat jotain, Kangas suuntaa ensin netin kirpputoreille. Sen sijaan elektroniikan ja alusvaatteet hän hankkii aina uutena. 

Myös joululahjat Kangas on ostanut tänä vuonna uutena, mutta joulukalenteriin löytyi yllätykset kirpputorien valikoimista. 

– Joskus tulee ostettua sellaistakin, mikä on vain niin halpaa, että on pakko, vaikka en tarvitsisikaan tuotetta, hän toteaa. 

Mitä lapset sitten toivoisivat lahjaksi? Katso videolta:

Lue myös:

    Uusimmat