Kauneusunet parantavat ulkonäköä

Sanakirjan mukaan ”kauneusunet” on vain virkistävien päiväunien leikillinen nimitys. Kroonisesta unenpuutteesta väsynyt nykynainen, jolla on kaikkea paitsi aikaa nauttia hankinnoistaan, voi olla toista mieltä. Periaatteessa lyhytkin torkahdus vaikuttaa edullisesti ulkonäköön, kunhan unilta heräämiseen varataan myös kylliksi aikaa. Muuten vaikutus on päinvastainen: silmät ovat tihruiset ja tukka on onnettomasti lintassa, puhumattakaan mielialasta!

Lapsena kasvuhormonia erittyy eniten unen aikana. Aikuisenakin ihon hapenottokyky ja pikkuvaurioiden korjaantuminen on tehokkaimmillaan nukkuessa. Juuri siksi yön ajaksi suositellaankin käytettäväksi ravitsevampaa voidetta kuin päiväsaikaan. Jos tahdot olla illalla kauneimmillasi, pienet päiväunet auttavat asiaa. Terve ihminen ei nuku määräänsä enempää. Jos olet tarpeeksi väsynyt nukahtaaksesi päivällä, olet ollut unen tarpeessa. Älä siis tunne huonoa omaatuntoa päivänokosista, jos onnistut sellaiset ottamaan.

Yhä vähemmän unta

Yksinkertaisimmillaan kauneusunissa on kyse siitä, että ihminen näyttää paremmalta nukuttuaan tarpeeksi. Nykymenossa kuitenkin noin 85 prosenttia aikuisista ja nuorista myöntää nukkuvansa liian vähän. Samaan aikaan pitäisi kuitenkin pystyä yhä huimempiin suorituksiin ja vielä näyttää hyvältä. Ennen pitkää yhtälö on kestämätön.

On ironista, että ajansäästöstä on tullut hittituote ja nukkumisesta ylellisyyttä, jota harrastamme välttämättömyyden pakosta silloin kun ei ole muuta tekemistä. Mitä tahansa teemmekin, pyrimme tekemään entistä tehokkaammin tai ainakin yhdistämään useita toimintoja toisiinsa. Kauneushoitolat tarjoavat 60 minuutin kauneusunia eli rentouttavaa hoitokäsittelyä, jonka aikana voi ”ylellisesti vaikka nukahtaa”.

Monessa lapsiperheessä odotetaan lasten päiväunia kuin kuuta nousevaa. Silloinhan on lopultakin aikaa juoda rauhassa kahvikupponen, lukea viikkolehteä ja puhua hetki puhelimessa. Entäpä jos kuitenkin ainakin toisinaan pystyisit ajoittamaan työt niin, että voisit ottaa päiväunet yhdessä lapsen kanssa? Jos nukahdat, tarvitsit unta etkä voisi käyttää aikaasi mitenkään paremmin juuri sillä hetkellä.

Löhöile löylyissä, torku tuolissa

Kun oikaiset itsesi kauneusunille, riisu päältäsi rypistyvät vaatteet ja aukaise puristavat napit. Kuumassa nukkuminen ei tuota samaa lepoa eikä nautintoa kuin viileämmässä otetut unet. Ei ole mikään sattuma, että saunassa harvoin nukahdetaan hetkeä pitemmäksi aikaa. Kehomme on meitä viisaampi eikä usein suostu rentoutumaan löylyissä niin perusteellisesti kuin mitä nukahtamiseen tarvitaan. Toisaalta lämpö ja höyry tehostavat monenlaisten kuorintavoiteiden ja naamioiden vaikutusta, joten kasvohoito kannattaa kyllä yhdistää saunan herkullisiin löylyihin.

Monet tutkijat ovat alkaneet puhua päiväunien – ruokaperäisten – puolesta. Meitä neuvotaan torkahtamaan tuolissamme mahdollisuuksien mukaan vaikka ruokatunnilla työhuoneessa tai milloin vain voimme niin turvallisesti tehdä. Kädessä on hyvä pitää vaikka lehteä tai avainnippua, ja kun se putoaa lattialle, on aika herätä. Jo näinkin lyhyestä päivittäisestä torkahduksesta sanotaan olevan selkeästi hyötyä aivoille ja myös ulkonäölle.

Mallia maanviljelijöiltä

Kun Suomi oli vielä maatalousvaltainen yhteiskunta, sekä miesten että naisten oli täysin luonnollista ottaa päiväunet ruokailun päälle. Usein ajatellaan tämän tarpeen johtuneen siitä, että navettaan oli noustava niin aikaisin ja työpäivä venyi muuten todella pitkäksi. Tosiasiassa moni nykyihminen nousee yhtä aikaisin ehtiäkseen viedä lapset päiväkotiin ja ajaa ruuhkassa töihin sekä jatkaa työasioitten pohtimista pitkälle iltaan asti. Rasittavan ruumiillisen työn sijasta meitä kuluttavat yhtä lailla kiire ja jatkuva stressaaminen. Tuntimääräisesti vietämme työtehtävissä yhtä kauan kuin maata viljelleet isovanhempamme, mutta nukumme monta tuntia vähemmän. Siispä päiväunet taas kunniaan jo kehonkin jaksamisen vuoksi!

Silmät kirkkaiksi

Kuivan sisäilman ja näyttöpäätetyön rasittamat silmät sulkeutuvat mielellään työpäivän aikana hetkiseksi lepäämään jaksaakseen myöhemmin säteillä iltaan asti. Nuhjuisen yleisilmeen kirkastamiseksi voi tehdä muutakin. Jos satut olemaan sellaisessa paikassa, ettet tule yllätetyksi, voit myös säätää kännykän herättämään viiden minuutin kuluttua, työntää tuolisi takakenoon, nostaa jalat pöydälle ja napata eväsrasiasta pari kurkunviipaletta hetkeksi silmille. Turvonneille silmille voi kokeilla myös käytettyjä teepusseja (kaupanpäällisiksi saat hyvän omatunnon pussien uusiokäytöstä).

Mikäli silmänalusesi ovat väsymyksestä mustat ja pääset hetkeksi kunnolla makuulle, kokeile pakastimessa pidettyjä teelusikoita. Aseta kylmä lusikka kunkin silmän päälle. Kun panet lusikan varret ristiin nenänvarrelle, ne pysyvät makuuasennossa pitämättä paikallaan, kunhan et liikehdi unissasi kovasti. Kymmenen minuutin kauneusunien jälkeen näytät entistä ehommalta ja jaksat ihmeesti enemmän.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat