Kauneudenhoitoreseptit 1930-luvulta – kokeile kotikeittiön aineksilla!

Haluatko selvitä kauneudenhoidosta vähällä rahalla? Ota oppia 1930-luvulta. Koska kaupan hyllyltä löytyvä kosmetiikka oli tuolloin vielä vähäistä tai heikkolaatuista ja yksittäiset katukuviin ilmestyneet kauneushoitolat vain harvojen saatavilla, eliksiirejä valmistettiin itse kotona.

Vinkit ovat peräisin Lottamuseon Kauneutta kotikonstein -työpajasta, johon ne on koottu muun muassa Elna Kankaan vuonna 1931 julkaisemasta Kauneudenhoito-oppaasta, Kristiina Ounapuun Kosmetiikkaa kotikonstein -kirjasta sekä Emännän tietokirjasta.

Puhtaat kasvot

Tavoitteena on valmistaa puhdistusemulsio.

Valmista ensin ruusuvesi eli ruusu-uute seuraavasti: kaada kiehuva vesi ruusun terälehtien päälle. Anna hautua puoli tuntia. Siivilöi kankaan läpi. Laita jääkaappiin.

Ruusun eteerisen öljyn kerrotaan supistavan, puhdistavan, raikastavan, kosteuttavan, virkistävän, hoitavan, rauhoittavan ja vahvistavan ihoa. Se myös tasapainottaa ihon happamuutta, silottaa ryppyjä ja uudistaa vanhenevaa ihoa.

Lämmitä seuraavaksi neste eli puoli teelusikallista hunajaa, kaksi teelusikallista oliiviöljyä ja yksi teelusikallinen tärkkelystä (esimerkiksi maissijauhoja) vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes keitos paksunee. Ota keitos sitten pois liedeltä ja lisää kaksi teelusikallista ruusuvettä pisaroittain voimakkaasti hämmentäen, kunnes aine on tasaista ja kylmää. Puhdista kasvot ja huuhtele huolellisesti.

Säilytä käyttökertojen välissä jääkaapissa.

Kasvojen puhdistuksen viimeistely

Tavoitteena on valmistaa kasvovesi.

Kiehauta yksi ruokalusikallinen vettä. Anna veden jäähtyä hetken. Sekoita seuraavaksi veteen puoli teelusikallista hunajaa. Pullota seos keitettyyn lasipulloon. Pyyhi kasvot ja kaula hunajaveteen kastetulla pumpulitupolla, anna vaikuttaa hetken ja huuhdo pois haalealla vedellä.

Hunajalla on antiseptisiä, pehmittäviä, parantavia sekä kosteutta sitovia ominaisuuksia. Sitä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi ärtymien, palohaavojen, hyönteisten pistojen ja tuoreiden arpien hoidossa.

Polvet tai kyynärpäät kesäkuntoon

Punaiset ja ryttyiset polvet tai kyynärpäät muuttuvat viikossa–parissa sileiksi ja kauniiksi, kun niihin hierotaan iltaisin ensin ihovoidetta ja sidotaan sitten yön ajaksi kiinni sitruunaviipaleet.

Sitruunassa on runsaasti C-vitamiinia, jonka ansiosta se tiivistää hiussuonia ja ehkäisee sekä parantaa tulehduksia. Sitruunalla on myös ihoa supistava, virkistävä ja valkaiseva vaikutus.

Kaljuuntuminen

Hiero hiusten juuria kerran tai kahdesti viikossa tavallisella keittosuolalla: hiero noin teelusikallinen suolaa päänahkaan illalla, kiedo paksu pyyhinliina pään suojaksi yöksi ja harjaa suola seuraavana aamuna pois.

Suola poistaa iholta kuolleet ihosolut ja vilkastuttaa verenkiertoa, jolloin kuona-aineet poistuvat nopeammin.

Kädet pehmeiksi

Lisää merisuolaa ja sitruunanmehua lämpimään veteen ja liota käsiä.

Rypyt sileiksi

Sivele kasvoja ryppyisistä kohdista tuoreella munanvalkuaisella. Valkuainen saa kuivua paikalleen kovaksi kuoreksi. Kun kuori pestään pois haalealla vedellä, iho näyttää nuoremmalta ja sileämmältä.

Kuvat: Colourbox.com, Lottamuseo

Lähteet: Susanna Koski, Lottamuseon Kauneutta Kotikonstein -työpaja, Elna Kankaan Kauneudenhoito-opas (1931), Emännän tietokirja (1931), Kristiina Ounapuu: Kosmetiikkaa kotikonstein

Missitunnelmaa menneiltä ajoilta – katso video

Katso Ken on heistä kaikkein kaunein-dokumenttisarjan ensimmäinen jakso!

Dokumenttisarja Ken on heistä kaikkein kaunein 1. jakso 24:43

Lue myös:

    Uusimmat