Kauhea turpasauna, outoa näpertelyä, jatkuvaa paniikkia – Pöllöraadilta selkeä tuomio kannatuskuopassa rypevästä keskustasta

4:28
Pöllöraati: Keskustan kannatus on ennätyksellisen alhaalla.

Hoitajien sekavaksi osoittautunut palkkasopu ja tuorein Ylen puoluekannatusmittaus puhuttivat Pöllöraatia perjantaina MTV:n Uutisaamussa.

Keskustelijoina olivat tällä kertaa Marko Junkkari Helsingin Sanomista, Erja Yläjärvi Hufvudstadsbladetista ja Eeva Lehtimäki MTV Uutisista.

Ylen torstaina julkaisema puoluegallup oli karmeaa luettavaa varsinkin keskustalle. Puoleen kannatus oli vain 10,3 prosenttia, mikä on 1,4 prosenttiyksikköä vähemmän aiempaan kyselyyn verrattuna. Kyseessä on keskustan huonoin tulos koko Taloustutkimuksen mittaushistorian aikana.

Eeva Lehtimäen mukaan tulos oli puolueelle shokki. Keskustan ministerit ovat olleet viime aikoina näyttävästi esillä muun muassa lapsilisien, Ukrainan asetoimitusten, Nato-prosessin ja energiakriisin osalta. Silti suunta on selvästi alaspäin.

– Tämä on ihan kauhea turpasauna suomeksi sanottuna, jos näillä lukemilla mennään eduskuntavaaleihin, Lehtimäki tiivistää.

Pikkunäppäriä siirtoja

Marko Junkkari kuvaili keskustan kannatuslukemaa ”törkeän huonoksi”. Hän muistuttaa, että keskustan kannatus viimeisimmissä eduskuntavaaleissa on ollut parisen prosenttiyksikköä huonompi kuin viimeisimmässä gallupissa. Eli jos vaalit pidettäisiin nyt, voisi keskusta olla vain runsaan 8 prosentin puolue.

– Tuntuu kuin keskusta olisi koko ajan ihan paniikissa. He tekevät pikkunäppäriä siirtoja kuten ylimääräisiä lapsilisiä, erityistalousalue Itä-Suomeen ja kaiken maailman kikkailuja. Temppuilemalla yritetään nostaa kannatusta, mutta se ei vain näytä hyvältä, pohtii Junkkari.

Erja Yläjärvi vertaa keskustaa vaikeuksissa olevaan yritykseen. Pienten korjausliikkeiden sijaan tarvittaisiin isompi pohdinta puolueen suunnasta ja strategiasta muutaman seuraavan vuoden säteellä.

– Mutta ratkaisuksi on kuitenkin valittu tällaiset pienet, yksittäiset oudolta näyttävät näpertelyt.

Katso tästä vielä koko keskustelu keskustan ahdingosta:

10:20


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja