Mainos

Katupartio Soldiers of Odin rantautui Joensuuhun – poliisi ihmettelee: "Voi kääntyä vastaan"

"Valkoisen Suomen puolesta taisteleva" järjestö Soldiers of Odin on laajentunut nyt Itä-Suomeen. Poliisi kummaksuu kansalaisten turvaksi perustettua katupartiotoimintaa.

– Vähän ihmetyttää, sillä Joensuun yleiskuva on rauhallinen. Katukuvassa ei esimerkiksi vastaanottokeskusten tilanne ole näkynyt. Yksi riski on, että tällainen ryhmä välittää vääränlaisia signaaleja ja heidän toiminta kääntyy itseään vastaan, ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisilaitokselta pohtii MTV Uutisille.

"Odinin sotilaat" kertoo Facebook-sivuillaan toimivansa Suomessa jo 19 eri paikkakunnalla. Ryhmän toiminta käynnistyi lokakuun alussa Kemissä ja sen tavoitteena on muun muassa turvapaikanhakijoiden kasvaneen määrän vuoksi parantaa kansalaisten turvallisuuden tunnetta.

4:20

Ryhmä haki Joensuuhun lisää jäseniä muun muassa Facebookissa julkaistulla ilmoituksella. Ilmoituksessa kerrottiin Soldiers of Odinin jäseneksi kelpuutettavan "täysi-ikäisen mieshenkilön, joka on mukana omalla vastuulla ja tietoinen kaikista riskeistä, mitkä tähän toimintaan liittyy".

Hakuilmoitukseen lisättyihin partiointiohjeisiin kuului muun muassa puuttua välittömästi, "jos huomataan, että suomalainen on pulassa, käytetään voimakeinoja ainoastaan tarvittaessa ja tarpeen vaatimalla tavalla. ketään ei huvikseen hakata jos siltä tuntuu".

Hakuilmoitus poistettiin myöhemmin ylläpidon toimesta.


Poliisi on havainnut Joensuun kaduilla 3-5 hengen Soldiers of Odin -katupartioryhmiä jo muutaman viikon ajan.

– Olemme keskustelleet ja kyselleet, millä asialla he ovat. Kommunikointi on sujunut asiallisesti puolin ja toisin. He ovat kertoneet, että heidän asianaan on ainoastaan tarkoitus turvata tilannetta kaduilla. He eivät ole aiheuttaneet ongelmia, ylikomisario Vesa Kostamo sanoo.

Ylikomisario korostaa, että järjestyksenvalvonta kuuluu ensisijaisesti poliisille, mutta katupartiotoiminta ei ole laitonta.

– Kaduillahan voi kuka tahansa tarkkailla tilannetta, emme voi kieltää sitä. Yleismaailmallinen tilanne ja uutisointi varmasti herättävät ajatuksia ja halun toimia. Seurataan tilannetta ja säilytetään keskusteluyhteys heidän kanssaan, Kostamo kertoo.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.