Katso video: Näin hurjasti booli poreilee kuivajään vaikutuksesta – edes helteet eivät kuitenkaan saa ihmisiä ostamaan 78-asteista jäätä, menekki jopa laskee!

Näin hurjasti booli poreilee kuivajään vaikutuksesta 0:26

Tukala kesä lukuisine hellepäivineen ei ole ainakaan vielä saanut kuluttajia kääntämään katseitaan noin –78 -asteista viilennystä kohti: kuivajäätä.

Hiilidioksidi- eli kuivajää valmistetaan alentamalla nestemäisen hiilidioksidin painetta. Kuivajään lämpötila on yli kolme kertaa tavallista vesijäätä kylmempää. Kuivajää on tehokas viilentäjä esimerkiksi ruoille, koska lämmetessään se haihtuu kaasuna, eikä vesijään tapaan kastele pintoja.

Kaasuja teollisuuteen tuottava Woikoski valmistaa myös kuivajäätä hiilidioksiditehtaallaan Kokkolassa.

Woikosken markkinointipäällikkö Maarit Könönen, näkyvätkö poikkeukselliset helteet kuivajääbisneksessä?

– Sillä tapaa näkyvät, että Woikoskelle on tullut yksittäisiä kyselyitä vähän enemmän tänä kesänä kuin normaalisti. Ihmisiltä on hajonnut esimerkiksi ilmastointilaite tai jääkaappi, ja tilalle tarvitaan pikaisesti jotain kylmennysmenetelmää.

– Kesähelteet eivät ole vaikuttaneet myyntiin suuresti. Teollisuuden lomakautena kuivajään teollinen kulutus voi hieman laskea, jolloin yksittäiset helteen aiheuttamat lisäkyselyt eivät välttämättä edes nosta normaalia kuukausittaista kokonaiskysyntää.

Ketkä kuivajäätä ostavat?

– Kuivajään käyttö on suurimmaksi osaksi teollista, muun muassa kuivajääpuhalluksessa sekä nestetyppipakastimien ja vastaavien toimintahäiriöissä varajärjestelmänä. Kokonaistuotantomme on noin 50 000 kiloa vuositasolla, ja siitä vain osa menee yksityisasiakkaille.

– Myymme yksityiskuluttajille yleensä pienehköjä määriä kuivajäätä. Meidän vakituiset yritysasiakkaamme kuluttavat viikoittain kuivajäätä vuoden ympäri.

Mihin yksityishenkilöt haluavat jäätä?

– Yleensä yksityisasiakkaiden kyselyt liittyvät juhliin. Ihmiset haluavat juhliin kuivajäästä syntyvän efektin vuoksi tai viilennykseksi ruoille.

Elintarvike- ja lääketeollisuus tarvitsee kuivajäätä kylmäketjuun. Mitä muuta yritykset hakevat kuivajäältä?

– Kuivajääpuhallus on merkittävä osa kuivajääbisnestä. Menetelmä on samantapainen kuin hiekkapuhalluksessa, jossa kappaleita puhalletaan puhtaaksi esimerkiksi maalipinnoista. Kuivajääpuhalluksessa etuna on pölyttömyys.

Monissa tehtaissa hiilidioksidi haihtuu ilmaan päästöinä. Mistä Woikoski saa hiilidioksidin kuivajään valmistamiseen?

– Hiilidioksidi saadaan muiden valmistamiemme tuotteiden sivutuotteena. Kuivajään lisäksi hiilidioksidia menee esimerkiksi juomavalmistajille, joten sitä menee kesällä enemmän.

– Kesäkuussa syntyi pieni kohu aiheesta, koska sen saanti oli kortilla Euroopassa. Suomessa valmistajat ovat pystyneet vastaamaan kysyntään.

Lue myös:

    Uusimmat