Katso tästä Antti Heikkilän vastaukset yleisön kysymyksiin

Lääkäri Antti Heikkilä oli Studio55.fin verkkovieraana vastaamassa ravintoaiheisiin kysymyksiin. Kysymyksiä tuli useampi sata, joten Heikkilä ei valitettavasti ehtinyt vastata kaikkiin. Hän pyrki kuitenkin poimimaan niistä yleisimmät. Alla Antti Heikkilän vastaukset.

Maito ja ikä. Pitäisikö maidon juomista vähentää tai lisätä iän lisääntyessä ja mitä maitoa suosittelet? Tällä hetkellä juon kevytmaitoa!

T:Konrad

Maito on ihan hyvä asia. Suositan rasvaista maitoa, ja jos mahdollista niin luonnon maitoa, jota ei ole käsitelty. Englantilaisen tutkimuksen mukaan runsaasti maitoa juovilla on vähemmän aivohalvauksia.

Hiilihydraatittoman ruokavalion sanotaan saavan kehossa aikaan ketoosin omaisen tilan. Pitääkö tämä paikkansa ja mikä vaikutus tällä on pitkässä juoksussa?

T:Anni

Ketoosi syntyy, jos ei käytä lainkaan tai hyvin vähän hiilihydraatteja. Se ei ole tarpeen DM hoidossa.

Millainen on siis hyvä ruokavalio (mahdollisimman yksityiskohtainen)? Kuinka paljon hiilihydraatteja, proteeineja, rasvaa? Entä kasvikset? Miten on mahdollista saada paino normaaliksi?

T:Ikuisella dietiillä

Olen kirjoittanut kirjan Diabeteksen hoito ruokavaliolla, jossa on yksityiskohtaiset ohjeet.

Arvoisa tri., mihin näkemyksenne mukaan perustuu esim. vitamiinien, mineraalien ja rasvojen sekä kasvisten antaman suoran hyödyn aliarvostus ns. yleisten suositusten päivitt. saanimäärät? Vertauskuvallisesti voisi ilmaista: Kun suomalainen matkustaa Pohj.Amerikkaan ja nauttii paikallisten suositusten mukaiseti, hänen tulisi sairastua vakavasti, sillä paikalliset suositukset ovat jopa satoja korkeammat. Ansioitunut prof. Jaakola kertoo kirjassaan hoidoista, joissa hän on menestyksellisesti ohjeistanut asiakkaitaan jopa tuhansien :n kuureista vitamiinit. Onko kyseessä pelkästään lääketeollisuuden ote julkiseen tiedottamiseen vai?? Mikä on käsityksenne?

T:Asian harrastaja Emäsalosta

Virallinen taho on jäänyt tuonne 1970-luvulle eikä ole päivittänyt tietojaan. Joskin monia lisäravinteiden merkityksiä liioitellaan. Molemmissa ryhmissä kaupallisuus vaikuttaa.

Kysyisin liian proteiinin saamista miesten hiusten lähtöön. Mikä on oikea määrä proteiiinia päivittäin lihasten kasvattajalla. Miten paljon proteiinivalmistetta saa ottaa ja minkä ajan päästä vielä liiallinen proteiini vaikuttaa? Useampi vuosi? Vaikuttaako ravinto päänahkan kuivuiteen ja päässä esiintyvään talihilseköhnään? Hoito?

T:Marja

Nyrkkisääntö on, että proteiini tarve on n. 1 g painokiloa kohden. Jos sen siirtää esim. lihaan, niin lihan käytettävissä oleva proteiini on n. neljännes lihan paihosta, eli 1 g x oma paino x 4, niin saat lihamäärän koon.

Olen pyöreä ja niin kiva, mutta täyttääkseni normit tässä yhteiskunnassa minun pitää laihtua. Miten se onnistuu, kun syön normaalia kotiruokaa? Enkä hae kotkotuksista apua. Huono kolestroli on 5, että tässä tätä olisi kysymystä.

T:mitä uskon?

Ei kannata laihduttaa. Laihduttaminen ei ole mikään itseisarvo Jos voi hyvin niin ok.

Hei Olen ollut vajaan vuoden VHH:lla, ja hemoglobiinini on pudonnut romahtaen vajaan kahden vuoden sisällä viimeisestä mittauksesta. Suolistosta ei tule verta eikä keliakiakaan ole todettu. Mikä estää raudan imeytymisen ja eikö muutkaan vitamiinit ja hivenaineet imeydy?

T:pola

Aika erikoinen tilanne. Onko B12 mitattu? Sitten viljat ja soija estävät hivenaineiden imeytymisen. Todella erikoista, sillä vhh dieetillä Hb nousee.

Hei Antti! Pitäisikö miun sinun mielestäsi syödä Diforminia, kun pitkä sokeri on jatkuvasti ollut korkeintaan 6.1. (n. 1,5 v:n aikana) Paastosokeri oli kolmessa perättäisessä mittauksessa 7.0-8.1. Miulla on vhh-ruokavalio, jolla 5 vuotta pidin sokerit alle ns."normiarvojen". Eikös paastosokeri kuitenkin tapaa meillä rasvapolttoisilla olla vähän korkeampi kuin "hiilarihiirillä"? Kiitos jos vastaat tähän ja hyvää syksyä Sinulle!

T:lillis

Voi kokeilla mitä tapahtuu ilman lääkkeitä. Diformin on kaikista lääkkeistä harmittomin.

Hyvää huomenta suuresti arvostamani Antti Heikkilä ja STUDIO55. Olen huolissani haimastani, pernastani ja maksastani. Kiinalaisessa lääketieteessä puhutaan kuumista ja kylmistä ravintoaineista, mitkä ovat kuumia, mitkä kylmiä? Lämmin kiitos tästä ohjelmasta. Hyvää syksyä teille kaikille.

T:Annikki Turusta

Kiitos tuesta. Tuo kiinalainen on minulle täysin kiinalainen juttu.

Kannattaako syödä kalaöljy- ja Omega3-kapseleita vai saako samat edut ravinnosta? Mitä ruoka-aineita ikäihmisten tulisi välttää?

T:Ulla 63 vee

Kannattaa vähentää yleisesti sokeria ja hiilihydraatteja. Omega3 on hyvä. Itse käytän tavallista kalanmaksaöljyä pullossa.

Eikö enää olekaan oikein syödä hiilareita, rasvaa ja valkuaisaineita oikeassa suhteessa energiaa ja rakennusaineita tuottavissa ruoka-aineissa? Entäs sääntö kalorit tai joulet oikeassa suhteessa kulutukseen nähden? Minä rakennan sen ruoan ja nautinnon oikeista aineista noilla säännöillä!

T:mummi68

Ihan ok jos on löytänyt oman tasapainonsa.

Mitä siis voisin syödä?

T:Sara

Ihan mitä vain jos voi hyvin.

Olen tammikuusta asti ollut ilman "nopeita hiilihydraatteja". Vointi on mainio ja paino pudonnut 10,7 kg. Onko joitakin esim. verikokeita mitä olisi hyvä kontrolloida esim. verensokerit ja kolesteroli, jotka ovat aina olleet hyvissä lukemissa, kuten myös verenpaine?

T:Leena T

Hei, oma vointi on ehdottomasti tärkein mittari. Labraa ei kannata seurata.

Miten välttää ummetuksen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla? Täytyykö vain syödä raasteita enemmän? Paljonko pellevansiemeniä voi ottaa päivässä?

T:Gmalla

Pellavansiemete olisivat ok 1 rkl - 3 rkl liuotettuna veteen niin toimivat paremmin.

Olen syönyt Diforminin lisäksi Januviaa. Sen lisäksi otan vielä Berberiini tabletteja. Ja vielä aamuisin piikitän näiden lisäksi 72mmol

T:Jommeli Kymestä

Kokeile dieettiä niin pääset moisesta.

Kuinka perustelet pienen diabeetikkolapsen tasapainoisen kasvun turvatuksi ilman hiilihydraatteja? Mihin neuvoisit keskittymään alle 2-vuotiaan ruokavaliossa?

T:hämmentynyt äiti

Kasvava lapsi tarviotsee rakennusaineita, joita ovat proteiinit ja rasva. Hiilihydraatit ovat vain polttoainetta.

Mikä olisi sopiva leivän korvike?

T:Väinö

Valitettavasti ei ole mitään suoranaista.

Hei Antti! Miten voi päästä makean himosta, olen kokeillut että en syö karkkia kuin viikonloppuisin, mutta tuntuu kuin olisi jäänyt sokerikoukkuun, että on pakko saada jotain makeaa. Olen kuullut että aloe vera juomista olisi apua, pitääkö paikkansa?

T:Sokerikrapula

Kokemuksen mukaan tiukka vhh opn paras mutta voi viedä aikaa n. 2-3 viikkoa.

Kokonaiskolestroli 6.2, HDL 1.14, LDL 4.5, Trigl. 2.97, VLDL 1.4. Miten saada arvot kohdalleen? Rintaoireita ollut jonkin verran. Lääkäri määräsi simvastatiinia ja asperiinia. En haluaisi syödä.

T:t. kuusela

Aloita vhh sillä asia hoituu itsestään ja vointikin.

Olen ollut 10 kk VHH:lla. Painoni on pudonnut 15 kg ja BMI on nyt 23. Syön n. 100g hiilareita päivässä. Jatkuuko painon putoaminen vai pysähtyykö se, kun elimistön tasapaino on kunnossa ?

T:Lapin tyvär

Yleensä pysähtyy siihen mikä on kullekin normaalitila.

Onko hyödyksi nauttia tätä lapsuudestani jo tuttua Möllerin kalanmaksaöljyä vai ovatko uudet, vastaavat markkinoilla olevat tuotteet parempia. Mitä haittaa on runsaasta suklaan syömisestä (syön sitä melko runsaasti päivittäin)? Paino-ongelmaa ei ole, olen lievästi alipainoinen, kolesteroli on normaali, sokeriarvot ok.

T:heisku60

Vanha klassikko on paras. Jatka vain samaa jos kerran voit hyvin.

Hei Antti! Syömme mielestäni erittäin terveellisesti, ohjeittesi mukaan, voita aina ja kermaa ym., ei paljon viljatuotteita. Siitä huolimatta mieheni verensokeri pysyttelee vähän yli 7-lukemissa. Hän ei ole lihava paino vain 73 kg. ikä 77 v , pit 178 cm. Voiko kirkas viina olla syypää? käyttää aika usein. Kiitos jo etukäteen alkoholin mahdollisesta yhteydestä verensokeriin!

T:Marja

Alkoholin suhteen pitäisi pitää pitkä tauko Se sekoittaa koko aineenvaihdunnan.

Markkinointi keskittyy tuotteissaan vain joidenkin "tehoaineitten" tutkittujen vaikutusten tiedottamiseen. Olenko pahasti hakoteillä, kun ymmärrän , että minkä tahansa "aineiden" kokonais- ja suhdemäärä ovat oleellisemmat kuin yksittäisen "kalkkitabletin" ottaminen sen perusteella, että kalkki on yksi luuston rakennusaine?

T:Utelias

Ajattelen samoin kuin sinä. Olemme joko oikeassa tai siten markkinat.

Kysyn pysyviä painonpudotusohjeita. Painoindeksini on yli 32. En ole saavuttanut pysyvää laihtumista ruokavaliolla. Paino "sahaa" edestakaisin. Onko joistakin lisäravinteista hyötyä? Kuinka saan pudotettua sairaalloista ylipainoani? Mediassa on toinen toistaan ristiriitaisempia ohjeita ja "laihdutuslääkkeitä". Onko erityyppisillä rasvoilla yleensäkään merkitystä?

T:teresa

Ehdotan hiihlhydraattirajoitteista ruokavaliota.

Ei kysymystä, kiitos Antille ja hyvälle ystävälleni, joka suorastaan löi nokan eteen Antin kirjan diabeetteksen hoidosta n. vuosi sitten. Itse voin tänä päivänä hyvin ja murrosikäinen tyttäreni myös. Lisäksi ilosanoma on levinnyt myös ystäväpiiriin.

T:Aiskä 40 ja risat

Kiitos palauttesta. Ei muuta kuin hyvää jatkoa.

Entäs kasvissyöjät? Vointi hyvä ei sokeriongelmia.

T:Nälkäkurki

Ihan ok.

Onko maitoheran (Molkosan, Finnmolke) käyttäminen hyödyllistä vatsalle ja hyvinvoinnille? (juon sitä pienen määrän veteen sekoitettuna aamuisin)

T:Gustava

Jotkut ovat saaneet siitä apua. Hera stimuloi lisäksi elimistön omia antioksidanttituotantoa.

Olen viisikymppinen ja ylipainoinen, vielä ei ole sokeriongelmaa. Mutta kysyisin ennaltaehkäisynä kuurista, jolla olen nyt eli: Mitä mieltä olet Gambridge-kuurista? olin 1. viikon nesteellä, jota voisi jatkaa pitempäänkin, mutta nyt syöjuon kolmatta viikkoa, kolme pussiapv ja lounaan syön iltapäivällä, kasviksia ja proteiinia, ei perunaa, pastaa, eikä viljatuotteita, sekä juon 2 litraa vettä. Paino on pudonnut 4 viikossa 7 kiloa ja olo on hyvä,... tarkoitus laihtua ja sen jälkeen tasapainotella ja pitää paino kaikkiaan 17- 20 kiloa alempana kuin alkuvaiheessa. Onko ko. kuuri epäterveellinen? tulevaisuudessakaan ei ole tarkoitus vaihtaa vähähiilihydraattista ruokavaliota pois. Kiitos vastauksestasi.

T:Pauliina

Mielestäni kaikki vähäenergiset sdieetit ovat haitaksi.

Olen 83 vuotias ja syön paljon marjoja, ruisleipää, perunaa ja liharuokia, juon kevytmaitroa. Pitäisiköhän siirtyä punaiseen maitoon ja voita leivän päälle? Läski voittaisi kai kanan ja kalkkunan? Vuosikontrolli arvot ovat hyvät.

T:Harmaantunut mummo

Ihan hyvä olisi, jos söisit kunnon ruokaa. Voi pitää aivot kirkkaina.

Hei! Olen 65-v eläkeläinen vähän lihavansorttinen 158 cm 92kg. Olen ihmetellyt, miksi pulssini nousee minimaalisessa rasituksessa korkealle vaikka verenpaineeni on jotakuinkin normaali. Verenpaine 13084 ja pulssi 108. Tämä tekee sen, että olo tulee huteraksi. Mistä tämmöinen johtuu.

T:isoisoäiti

Johtuu huonosta kunnosta ja ylipainosta.

Olen 60-vuotias nainen, jolla on tyypillinen metabolinen oireyhtymä (ei kuitenkaan diabetesta). Olen noudattanut vähähiilihydraattista ja sokeritonta diettiohjeitasi (= olen lukenut kirjasi) nyt 3 viikkoa. Minulla on 30 kg ylipainoa, ja olisin odottanut ja toivonut, että kilot olisivat jo tippuneet enemmän kuin yhden (1) kg verran tänä aikana. Hikiliikuntaakin olen lisännyt 2-3 kertaa viikossa tänä aikana. Miksi kilot eivät tipu? Vai onko tämä hidas vauhti normaalia? Tuttaviltani olen kuullut, että kilot tippuvat vauhdilla... Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, johon saan tyroksiinia, mutta lääkärini mukaan en voi ottaa tyroksiinia aivan niin paljon kuin olisi tarve koska saan silloin helposti rytmihäiriöitä (rytmihäiriöihin saan beetasalpaajia). Voiko tämä hiukan laiska kilpirauhaseni hidastaa vauhtia?

T:Kärsimätön!

Ilmeisesti aineenvaihduntasi on normaalia hitaampi. Paino tippu varmasti, jos olet määrätietoinen ja kärsivällinen.

Hei! Olen 54-vuotias "supermama" Kuusankoskelta (Kouvolasta), jolle on teht pallolaajennus v. 2003 ja lääkkeitä on verenpaineeseen ja kolesteroliin (Diovan 160 mg, Simvastatin 20 mg ja Primaspan 100 mg). Kysyisinkin, että voisinko jättää lääkkeitä pois, jos muuttaisin ruokavaliotani totaallisesti ja millainen ruokavalion sitten pitäisi olla? Käytän kyllä voita jonkun verran ja kermaakin käytän ruuanlaitossa. Juon kyllä rasvatonta maitoa, koska pidän siitä kylmänä. Muuten syön ihan tavallista kotiruokaa ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Aamulla usein kaurapuuroa ja illalla voileipää tai muuta vastaavaa. Painoa on liikaa, mutta sitä olen yrittänyt kuitenkin pudottaa pienentämällä ruoka-annoksia, aina se ei kuitenkaan onnistu, kun ruoka on NIIN HYVÄÄ!!! Liikuntaa voisi harrastaa enemmänkin, kun mitä tällä hetkellä harrastan. Asia on kuitenkin tiedostettu. Alkoholia käytän myös, lähinnä vain punaviiniä, joskus valkoviiniä ja kuohuviiniä, ei sentään ihan joka päivä, eikä pullotolkulla. Mikä neuvoksi minulle?

T:supermama

Suositan vähähiilihydraattista ruokavaliota, ja vasta myöhemmin kannattaa miettiä lääkkeitä. Ensin paino alas ja sitten vasta muuta.

- Nyt 45 minuuttia on valitettavasti täyttynyt. Kiitos kaikista kysymyksistä! Olen vastaamassa verkkovieraana kysymyksiinne jälleen ensi kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja