Kanarialla tulivuori syöksee laavaa, tuhansia evakuoitu, taloja tuhoutunut – "Tragedia"

8:46
Oliko La Palman tulivuorenpurkaus yllätys? Tutkija vastaa

Espanjan Kanariansaariin kuuluvalla La Palman saarella on käynnissä tulivuorenpurkaus. MTV Uutiset Live näyttää suoraa lähetystä tapahtumapaikalta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Pahimmillaan kuvat La Palmalta ovat kuin suoraan katastrofielokuvasta, sillä tulivuori on syössyt laavaa jopa satojen metrien korkeuteen.

Noin 5 000 ihmistä ja lukuisia maatilojen eläimiä on evakuoitu. Tulivuoren lähialueella asuu espanjalaismedian mukaan noin 35  000 ihmistä.

– Kun tulivuori purkautui tänään, olin peloissani. Toimittajille se oli jotain upeaa, meille se on tragedia. Luulen, että laava on yltänyt joidenkin sukulaisteni taloille, kertoo 55-vuotias Isabel Fuentes.

Evakuoituja kyliä on neljä, mukaan lukien El Paso ja Los Llanos de Aridane. Kukaan ei ole viranomaistietojen mukaan vielä loukkaantunut tulivuorenpurkauksen seurauksena.

– Ei ole nähtävissä, että muita pitäisi evakuoida. Laava liikkuu rannikkoa kohti ja vahingot tulevat olemaan materiaalisia, Kanariansaarten presidentti Angel Victor Torres totesi Reutersin mukaan.

Luikertelevia laavavirtauksia on tiettävästi ainakin kolme. Ne tekevät tuhoja niin metsissä kuin pelloilla. Presidentin mukaan laavaa on noin 17–20 miljoonaa kuutiota.

Evakuoidussa El Pason kylässä satoja metriä pitkä ja kymmeniä leveä laavavirtaus on vienyt mukanaan myös kymmeniä taloja.

Muun muassa La Palman saarineuvoston puheenjohtaja Mariano Hernandez arvioi espanjalaiselle El Pais -lehdelle, että 80–100 taloa on kärsinyt tulivuoresta peräisin olevasta laavasta. El Pason kunnan pormestari Sergio Rodriguez puolestaan kertoi muutaman kymmenen kodin tuhoutuneen täysin.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, jossa näkyy, miten laava tunkeutuu talon sisälle. Reutersin mukaan videon aitoutta ei ole kuitenkaan pystytty varmistamaan.

Lennot Kanarian saarilta jatkuvat normaalisti.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja