Katso lista: Korona ryöpsähti Tampereen seudulla näissä paikoissa – johtajaylilääkäri kysyy, onko juuri nyt tarpeellista mennä baareihin

6:00
Koronatartuntojen määrä ryöpsähti Tampereella baari- ja ravintolavierailujen takia – johtajaylilääkäri avaa tilannetta

Koronavirustartunnat ovat kasvaneet merkittävästi Pirkanmaalla, jossa on todettu 38 uutta tartuntaa. Eilen kerrottiin 26 uudesta tartunnasta. 

Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan iso osa uusista tartunnoista kytkeytyy baari- ja ravintola-altistuksiin viime viikosta lähtien.

Johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan koronavirukselle altistuneiden kokonaismäärää on vaikea arvioida. Hän kehottaa hakeutumaan koronatestiin pienimmistäkin hengitystieoireista.

– Olemme näitä baareja ja ravintoloita tuoneet julkisuuteen, joissa viimeaikaisia tartuntoja on tapahtunut, että ihmiset lähtisivät matalalla kynnyksellä testeihin, Sandin kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Sand pitää mahdollisena, että tautirypäs paisuu edelleen.

– Näitä tartuntoja on jo tässä määrin todettu, joten jatkotartunnat ovat mahdollisia. Siinä mielessä todella toivomme, että ihmiset hyvin pienellä kynnyksellä testeihin lähtisivät, hän toteaa.

Rauhallinen koronatilanne historiaa

Pirkanmaalla koronavirustilanne on huonontunut nopeasti, sillä koronavirukseen sairastuneiden määrät ovat moninkertaistuneet alkuvuoden lukemista, jolloin todettiin parhaimmassa tapauksessa vain yksittäisiä tartuntoja.

– Nyt sitten erityisesti tällä viikolla baareihin liittyvät altistukset ovat nostaneet merkittävästi lukuja. Jos ajatellaan, että viime viikkoina merkittävin osuus altistuksista on liittynyt perhepiirissä tapahtuviin altistuksiin, nyt juuri tämän viikon tarkastelun osalta merkittävin lähde näyttää olevan nämä baarit, johtajaylilääkäri toteaa.

Sandinin mukaan koronan torjunnassa tärkeintä on rajaturvallisuus. Kotimaisessa tarkastelussa korostuvat tarpeettomat kontaktit, joita tulisi pyrkiä välttämään.

– Siinä mielessä baareissa asiointia ja sen välttämättömyyttä tulee miettiä hyvin kriittisesti.

Onko baareihin välttämätöntä mennä?

Johtajaylilääkäri korostaa sekä asiakkaiden että henkilökunnan vastuuta. Baarien ja ravintoloiden tulee huolehtia annetuista suosituksista, paikkamääristä ja turvavälin seuraamisesta.

– Toisaalta asiakkaiden tulee miettiä, onko nyt turvallista ja tarpeellista juuri tässä tilanteessa mennä baareihin. Jos sinne kuitenkin mennään, tärkeää olla tutussa ystäväpiirissä, jonka kanssa ollaan muutenkin tekemisissä, Sandin toteaa.

Näissä paikoissa altistumisia on tapahtunut

 • Olutravintola Konttori 8.1. klo 18-19
 • Gastropub Nordic 8.1. klo 19-22.30
 • Gastropub Soho 8.1. klo 22.30-24
 • Luminaryn Itsudemo 9.1. klo 16-17
 • Old Irish Pub 9.1. klo 15-23
 • Ravintola Kaijakka 10.1. klo 20.30-23
 • Bar & Cafe Lategame 10.1. klo 18-20.30
 • Hämeenkadun McDonald's 10.1. klo 20.30-21
 • Kellariravintola Wanha Monttu 10.1. klo 15-23
 • Ravintola Sayam9 11.1. klo 11.30-12.15

Lähde: TAYS

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja